Profesor je pomoću komada zgužvanog papira đacima objasnio kako funkcioniše svijet

Vijesti

Profesor je učenicima  podelio papire i rekao  da ih odma zgužvaju. Kantu za smeće postavio je ispred katedre.

“Zadatak je veoma jednostavan“, rekao je profesor. „Vi predstavljate stanovništvo ove zemlje. Svako od vas ima šansu da se obogati i uđe u višu klasu. Da biste to postigli, sve što treba je da zgužvani papir ubacite u kantu za smeće, a da pritom ne ustajete sa mesta” objasnio je učenicima.

“To je nepravda”, odmah su se pobunili učenici iz poslednjih klupa. Videli su da njihovi drugari u prednjim redovima imaju puno veće šanse.

Učenici su gađali i, kao što je i bilo za očekivati, većina učenika iz prvih klupa je pogodila. Samo nekolicina iz zadnjih redova je uspela pogoditi koš.

Što ste bili bliže košu, šanse su vam bile veće. Tako u stvarnom životu izgleda privilegovanost” istakaoje profesor.

“Da li ste primetili kako su se na nepravdu bunili samo oni u poslednjim klupama? S druge strane, oni u prvim klupama nisu uočavali koliko su povlašteni. Sve što su videli je metar i po` između njih i cilja” upozorio je profesor.

“Vaš posao, kao učenika koji imaju privilegiju da dobiju obrazovanje, je da budete svesni svog povlaštenog položaja. Vaša povlastica je obrazovanje da date sve od sebe i postignete velike stvari. A da pritom uvek imate na umu i da se borite za prava onih iza vas koji nisu bili toliko srećni” rekao  je na kraju profesor.

Podijeli članak: