Prizor koji slama srca: Ekshumacija posmrtnih ostataka Davida Dragičevića! FOTO

Vijesti

David Dragičević je nestao 18. marta u Banjoj Luci, a njegovo tijelo pronađeno je nakon šest dana na ušću rječice Crkve u Vrbas.

Ekshumacija posmrtnih ostataka Davida Dragičevića je počela na groblju u Banjoj Luci. Zahtjev su podnijeli roditelji tog 21-godišnjeg mladića kako bi ga sahranili u austrijskom gradiću Wiener Neustad.Odobrenje za ekshumaciju posmrtnih ostataka Davida Dragičevića je izdala zdravstvena inspekcija Grada Banja Luka.

Ozren Perduv, član grupe “Pravda za Davida”, rekao je da je danas jedan od najtužnijih dana od kako je počela borba za istinu o ubistvu Davida Dragičevića.

“Ovo je tužan dan za porodicu Dragičević, ali i čitav grad i društvo. Ovo je dan koji nosi snažnu poruku, a to je da ovdje ni mrtvi nemaju mira”, rekao je Perduv.

On je jos naglasio da je David nakon ubistva blaćen, kao i njegovi roditelji i svi koji su podrška Davidovim roditeljima.

“Ovaj dan je sramota za ovu državu koja je dozvolila da do ovoga dođe i koja nije uradila ništa da se istraga pokrene s mrtve tačke”, rekao je Perduv i dodao da danas odlazi Davidovo tijelo, ali da David ostaje u srcima svih građana.

Perduv je jos  naglasio da će se okupljanja građana kod crkve u centru Banjaluke nastaviti do daljnjeg. David Dragičević je nestao 18. marta u Banjoj Luci, a njegovo tijelo je pronađeno šest dana kasnije na ušću rječice Crkve u Vrbas.

Taj slučaj, koji nije do kraja rasvijetljen, prate mnoge kontroverze, počevši od policijske konferencije za medije, 26. marta 2018. godine. Devet mjeseci trajala su okupljanja građana, koja su pokrenuli roditelji koji tvrde da je njihov sin ubijen te optužuju vrh policije da je umiješan u sve što se dešavalo.

Davor Dragičević tvrdi da je njegov sin otet i mučen šest dana, nakon čega je likvidiran, a nedavno je za pojedine medije rekao da neće dozvoliti da posmrtni ostaci njegovog ubijenog djeteta ostanu u „zločinačkoj državi“. Krajem prošle godine Davor Dragičević je napustio Banju Luku, a okupljanja građana se više ne održavaju na glavnom gradskom trgu, jer ih je zabranila policija, budući da nisu imali potrebna odobrenja i, kako su navodili, dolazilo je do narušavanja javnog reda i mira.

Manja grupa građana svako veče pali svijeće u dvorištu pravoslavne crkve u centru Banje Luke, a Davidova majka Suzana Radanović je najavila da će pravdu nastaviti da traže u Evropi.Iz Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka ranije je saopćeno da postoji osnov sumnje da je banjalučki mladić David Dragičević ubijen, odnosno da je 18. marta, nakon fizičkog sukoba s dvije ili tri osobe, bježeći pao u rijeku Crkvenu ili su ga gurnuli, a da je smrt nastupila utapanjem.

faktor.ba

Podijeli članak: