PRETI SVEOPŠTI RAT! NATO će dovući nuklearno oružje na granicu sa Rusijom? HITNO se oglasio Medvedev

Vijesti

“Saopštenje NATO-a da ga više ne obavezuje sporazum sa Ruskom Federacijom, znači da “je moguće dovlačenje nuklearnog oružja na teritoriju novih članica” Alijanse i održavanje obuka u blizini ruskih granica, iako još nije zvanično objavljeno o povlačenju iz Osnivačkog akta,” izjavio je zamenik predsednika Saveta za bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev.

On je na svom Telegram kanalu, komentarišući stav predstavnika NATO-a po pitanju Osnivačkog akta Rusija – NATO od 27. maja 1997. godine rekao da to ne predstavlja pravi međunarodni sporazum, već politički dokument.

“Danas su predstavnici NATO saopštili da smatraju kako ih taj sporazum više ne obavezuje. Naveli su da su se okolnosti promenile i da ih ništa ne vezuje. Posledice ovog koraka su jednostavne: moguće je dovlačenje nuklearnog oružja na teritoriju novih zemalja-članica (na primer, Švedske i Finske), održavanje provokativnih vojnih obuka u blizini naših granica, kao i pričinjavanje svakakvih podlosti. Oni su i ranije to radili, ali je bar postojala ta politička deklaracija, na koju smo se pozivali, kad smo bili nezadovoljni njihovim bezobrazlukom” napisao je Medvedev.


Ruski zvaničnik objašnjava da se Alijansa u tom stavu poziva na poznati princip u međunarodnom pravu – clausula rebus sic stantibus, prema kojem je neki sporazum obavezujući za strane samo dok se ne promene okolnosti pod kojima je zaključen.

Medvedev je dodao, da je NATO istovremeno poručio kako “sporazum još nije ubijen”.

Kako je za britanski list “Fajnenšal Tajms” izjavio predstavnik Vojnog komiteta NATO admiral Rob Bauer, Osnivački akt Rusija – NATO iz 1997. godine neće odvratiti Alijansu od delovanja. On je istakao da ovaj akt još uvek postoji, ali da njegova sadržina neće sprečiti ništa od onoga što NATO mora da uradi.

Istovremeno, Bauer je još zaključio da je za sada, opšti stav da na političkom nivou, sporazum još nije ubijen.

Podsetimo, 27. maja 1997. godine u Parizu potpisan je Osnivački akt o međusobnim odnosima, saradnji i bezbednosti između Ruske Federacije i Severnoatlantskog saveza, kojim je proglašeno da se Rusija i NATO više ne doživljavaju međusobno kao protivnici.

U skladu sa dokumentom, Alijansa se obavezala da neće stalno raspoređivati značajne borbene snage na teritoriji novih zemalja koje regrutuje.

Podijeli članak: