Potresna ispovest Amerikanke koju je muž odveo u ISIS: Gledala sam ga kako siluje 14-godišnju DEVOJČICU!!!

Vijesti

Amrička televizija Si-en-en u reportaži iz Sirije donosi veoma priču o Samanti Sali, ženi koja se pridružila borcima tzv. Islamske države, gde je postala žena jednog od njihovih pristalica… Prema njenim zaista potresnim rečima, život u kalifatu podrazumeva redovna silovanja, mučenja, nasilje i snimanje propagandnih videa za ISIS…Sve to je počelo nečim što je trebalo da bude godišnji odmor, kad je 2014. sa suprugom Musom Elhasanijem išla u Hong Kong. Par je planirao nakon toga da se preseli u Maroko da okrenu novu stranicu u životu i da im život bude jeftiniji…

Nekoliko dana nakon početka putovanja su se zatekli  u situaciji da na turskoj granici sa Sirijom, na ivici ISIS-ovih teritorija, moraju da odaberu nemoguće: Sali je stajala sa svojim sedmogodišnjim sinom, a njen suprug sa njihovom malom ćerkom. Naterali su je da bira – ili će se sa suprugom pridružiti ISIS-u i tako spasiti ćerku ili će ćerka predati ISIS-u i spasiti sina… Rekla je da je ići sa suprugom jer je to bio jedini način da spasi ćerku, tako piše Jutarnji list.

” Morala sam da odaberem da ću li gledati supruga kako odlazi u ISIS sa našom ćerkom ili ću se sa sinom pridružiti ISIS- u “ kazala  je Sali (32) Si-EN-Enu.

” Možda više nikad ne bi videla svoju ćerku i kako bih onda živela sama sa sobom znajući da sam je tamo poslala” – priseća se Sali, koju su novinari posetili u sirijsko-kurdskom pritvoru, gde se sada nalazi sa svojom decom nakon što je uhapšena sa članovima ISIS-a kad je ova teroristička organizacija izgubila kontrolu nad Rakom…Sali nije sigurna da li će ikada više smeti da ode u Ameriku, o čemu trenutačno odlučuju tamošnje vlasti…

“Bila sam kao zatvorenik”

Njena priča počinje u Elkhartu u Indijani, gde je sa suprugom Elhasanijem radila u jednoj firmi za dostavu… Živeli su sa sinom kojeg je ona dobila u prvom braku sa jednim američkim vojnikom i sa ćerkom Sarom, koju je dobila u drugom.

Kako im je brak dugo bio klimav, Elhasani ju je varao i često su se svađali, predložio joj je da odu u njegov rodni Maroko, gde ona može da obavi mnogo jefitniju operaciju kolena koja joj ej bila potrebna, a to mesto bi moglo da bude i njihov novi početak u kojem će popraviti svoj odnos i pomeriti se od svodnevnih problema.

Sali govori da joj se odluka činil dobrom. Zajedno su otišli u Tursku gde joj je Musa kupovao poklone i odlazili su na romantične večere. Ali, na granicu Turske i Sirije došli su u pogrešno vreme, kad su se tamo regrutovale nove IS-ove pristalice, a Sali dan danas tvrdi da nije imala pojma da je to područje tako opasno…Takođe, čim su stigli tamo i prijavili se u hotel, sve se naglo promenilo, a naročito Elhasani. Rekla je da je sva romantika pre toga bila prevara da je dovuče u kalifat, budući da joj je po dolasku tamo branio da izlazi iz hotela “jer je napolju opasno”.

“Bila sam mu kao pas. Postao je jako nasilan i ništa mu nisam mogla. Ništa “ govori Sali.

Kazala je da se u tom trenutku jako plašila da zatraži razvod ili da mu kaže da planira da zatraži kad odu kući. Bilo je jasno da se Elhasani pridružio ISIS-u i da je od nje očekivao poslušnost… Budući da je bila žena koja je već imala jedan razvod iza sebe, još više su je maltretirali.

Sali govori da su je tukli, mučili, ograničavali joj kretanje i više puta silovali… Ostala je trudna, i kad je bila u trudnoći zatvorili su je u zatvor na tri meseca “zbog navodne špijunaže za SAD”.

Nakon što su je oslobodili vratila se u malu kuću u kojoj je živela sa decom, a Elhasani se povremeno vraćao kući nakon borbi na ISIS-ovoj strane…Jednom joj je rekao da će joj kupiti slugu da joj bude lakše i da ne bude sama kući i odveo ju je na pijacu gde se preprodaju ljudski robovi… Kazala je da je tada videla Soad, 17-godišnjakinju koja je bila zatočena i prodavana za 10.000 dolara.

Molila ga je da je kupe novcem koji su doneli još iz SAD i odvela ju je kući.

” Nije me bilo briga za novac, morala sam da je spasim “ govori Sali.

Ali suprug Elhasani je uskoro  počeo da siluje tu devojku… Nakon toga je za još novca kupio drugu devojku, još mlađu, koja se zvala Bedrine. Kupili su i jednog dečaka Ahama koji im je bio sluga.Dragana Hejns, udovica ubijenog humanitarca Dejvida Hejnsa, otkrila je da želi sama da izvrši pravdu nad džihadistima, odgovornim za smrt njenog muža…

Aleksanda Koti i El Šafi Elšeik dva su preostala člana britanske ćelije Islamske države, poznate kao Bitlsi. Odgovorni su za mučenja i ubijanja zarobljenika, među kojima je i pokojni Hejns. Dvojici uhvaćenih britanskih džihadista oduzeto je britansko državljanstvo, a trenutno se nalaze u Siriji u zarobljeništvu kurdskih snaga.

Kad je pitaju da li joj je danas žao i da li se oseća krivom za silovanja tih devojaka, rekla je da su se ove stvari događale svuda i da je znala da će im ona, kad Elhasani pogine u borbi, pružiti šansu da se spasu.

” Niko ne zna kako je kad moraš da gledaš svog supruga kako siluje 14-godišnju devojčicu. I kad vam ona nakon toga dođe da je zagrlite i plače. I morate da joj kažete da će sve biti okej, da se samo strpi.”

” Nikad se ne bih izvinila što sam dovela te devojke, one su imale mene da ih čuvam i ja njih” govori Sali.

Suprug poginuo u borbi, a ona završila u zatvoru

Nakon još više brojnih odvratnih situacija, u kojima su joj borci ISIS-a tukli i decu, promena se dogodila kad je Raka bombardovana iz drona… U tom napadu poginuo je njen suprug zlostavljač Elhasani. Cela porodica je  pobegla  iz Rake polovinom prošle godine.

Amerika je sa saveznicima srušila ISIS u tom delu i uhapsila sve preživele koji su bili deo kalifata… Devojke koje su joj bile sluge završile su u izbegličkim kampovima, ali su ujedinjene sa svojim porodicama. Sali je kazala da sad, iako je uhapšena i čeka odluku Amerike, može da diše i oseća se slobodno…

U prilog joj idu svedočenja prijatelja u Americi, koji su potvrdili da Sali nikad nije bila radikalna niti je imala islamističke i protivameričke stavove, te da je na početku putovanja u 2015. u Hong Kong krenula zaista s namerom da ode na godišnji odmor.

blic.rs

Podijeli članak: