POTREBNO REAGOVATI! Saudijska Arabija traži hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a zbog napada Huti pobunjenika!

Vijesti

Političko rukovodstvo Saudijske Arabije je zatražilo od Vijeća sigurnosti UN-a da održi vanrednu sjednicu na kojoj bi se razgovaralo o napadima jemenske pobunjeničke grupe Huti na grad Jeddu. Kako se u saopštenju navodi, saudijski zvaničnici traže od članica Vijeća sigurnosti da osude napad pobunjenika te da poduzmu određene korake protiv ove grupe iz Jemena.

“Saudijska misija u svojoj poruci Vijeću sigurnosti ukazuje da napade na kraljevstvo izvode Huti uz podršku Irana. Zadržavamo pravo da preduzmemo sve mjere za zaštitu naše teritorije i pozivamo Vijeće sigurnosti da sazove sastanak kako bi osudili napade koje su izveli pobunjenici”, stoji u poruci Saudijske Arabije.

Napad iz JemenaHuti pogodili grad Jeddu u Saudijskoj Arabiji u toku treninga za utrku Formula 1.

Podsjetimo, na sedmu godišnjicu invazije saudijske invazije na Jemen, Huti su na teritoriji Saudijske Arabije izveli nekoliko napada raketama i dronovima. Samo tokom petka, Huti su izvršili 20 napada, a najveću štetu su pretrpjeli objekti u gradu Jedda.

Inače, do napada u ovom gradu došlo je tokom održavanja treninga za utrku Formule 1, a pobunjenici su pogodili naftno postrojenje nedaleko od staze.

VN Saudijske ArabijeEksplozija nedaleko od staze neće pomjeriti planiranu utrku Formule 1.

Iako je napad uznemirio javnost, čelnici Formule 1 su saopćili kako će, i pored napada, utrka za Veliku nagradu Saudijske Arabije zakazana za vikend biti održana.

“Predstavnici vlasti su potvrdili da se događaj može nastaviti kako je planirano i mi ćemo ostati u komunikaciji s nadležnima”, naveli su organizatori utrke u saopćenju.

Podijeli članak: