Pooštrene mjere i velike kazne: Starija vozila uskoro više neće biti isplativa da ih registrujete!

Vijesti

Izmjene Zakona o sigurnosti prometa u BiH,, predlagača Ministarstva prometa i komunikacija BiH,, koji je pre nekog vremena usvojen u Zastupničkom domu Parlamenta BiH i o kojem je nedavno obavljena javna rasprava, osim brojnih pooštrenih kaznenih odredbi za nesavjesne vozače će omogućit i uvođenje novine koja bi trebala biti od opće koristi za zdravlje svih stanovnika ali i okoliš BiH.

Kako je za sada  potvrdio Igor Pejić, sekretar Ministarstva prometa i komunikacija BiH i vrsni stručnjak iz oblasti prometa, konačnim usvajanjem izmjena ovog zakona će bit stvorene pretpostavke da ministar prometa i komunikacija Ismir Jusko donese pravilnik o tehničkim pregledima i registraciji.

Plan je,kako  pojašnjava Pejić, da se uvedu mnogo više cijene registracije za starija vozila koja su veći zagađivači okoliša i ekološki neprihvatljiva… Međutim u ovom trenutku on nije mogao reći kolika će biti razlika u cijeni registracije za vozila koja više ili manje zagađuju okoliš, javlja avaz.ba, ali je kazao  da će zasigurno biti takva da će stimulirati građane da se odlučuju za kupovinu automobila koji su ekološki prihvatljivi.

“Na taj način želimo poslati poruku da se ne isplati voziti automobil koji zagađuje okoliš. Jer, ima ljudi koji se između dva automobila iste cijene odlučuju za onaj koji je veći zagađivač. Na ovaj način stimulirat ćemo ljude da se odluče za one automobile koji ne zagađuju okoliš i imaju eko-normu šest “ rekao je Pejić.

Da se prisjetimo , konačnim usvajanjem ovog novog zakona brzina do 30 kilometara na sat veća od dozvoljene bit će kažnjavana sa 100 do 300 KM, a za prekoračenje iznad 30 kilometara na sat kazne će biti od 400 do 1.000 KM.U ovom novčanom rasponu plaćat će se kazna i za odbijanje alkotesta, kao i za utvrđeni stupanj alkoholiziranosti iznad 1,5 grama alkohola u krvi.

Novim zakonskim izmjenama se predviđaju i više kazne za vozače koji koriste mobilni telefon tokom vožnje, kao i za nekorištenje sigurnosnog pojasa. Kazne za ove prekršaje iznosit će od 100 do 300 KM. Ako pješaci budu na pješačkom prijelazu razgovarali mobitelom, bit će kažnjeni s 40 KM, jer se novim zakonom to tretira kao saobraćajni prekršaj.

Naime novina koja podrazumijeva usklađivanje bh. zakonodavstva s europskim jeste i ta da će vozačima u prve dvije godine od stjecanja vozačke dozvole biti zabranjeno upravljanje motornim vozilom od ponoći do pet sati.

Istoj kategoriji vozača, ako su u roku od dvije godine sakupili četiri kaznena boda, će bit oduzeta i poništena vozačka dozvola.Naime još se navodi da vozačima koji budu stvarali buku poput škripe guma ili na neki drugi način bit će naplaćivana kazna u iznosu od 40 KM.

(Bportal.ba)

Podijeli članak: