Policijski čas ako penzioneri izađu iz kuće: Kazna za izlazak 1300 eura! Premijerka najavila do sada najoštrije mjere!

Vijesti

Premijerka Ana Brnabić je najavila da će za građane starije od 65 godina biti uvedena zabrana izlaska sa zaprijećenom novčanom kaznom od 150.000 dinara (nešto manje od 1300 eura), ukoliko ne budu prestali da izlaze na ulice, kao što je to juče bio slučaj.
” Predsjednik Vučić i ja ćemo razgovarati da li postoji potreba da uvedemo dodatne mjere i ostaviti to za sutra pre podne, da se građanima starijim od 65 godina zabranjuje svako izlaženje iz svojih domova, odnosno dvorišta i da takođe propišemo kaznu od 150.000 dinara za ove prekršaje”  kazala je juče Brnabićeva. Ona je na to još dodala da se to radi da bi se stari sačuvali od koronavirusa, a ne da bi se dodatno kažnjavali:

 

“Molim ljude starije od 65 godina da ne idu napolje i po prodavnicama, pekarama i šalterima, sve će se riješiti, za toliko smo kao građani solidarni, imamo veliki broj volontera koji hoće da pomognu. Obezbijedićemo i novac, i penzije, i hranu i vodu, samo sjedite kod kuće.”

Ona je još izjavila da je smanjivanje broja vozila gradskog prevoza u Beogradu trebalo da „obeshrabri ljude da idu bilo gdje“, kao i da „ne vidi svrhu da se poveća broj autobusa a da se u isto vrijeme apeluje na ljude da nigdje ne idu“. Ona je kazala i da, „istini za volju, treba obustaviti gradski prevoz i zabraniti ljudima da bilo gdje idu“.

“Mogu da garantujem da, ako se ovako nastavi, neće biti gužve u gradskom prevozu. Uradiću to kao predsjednica Vlade, 100 odsto sam sigurna da će me predsjednik Republike u tome podržati, da prođemo ovu krizu. Uvešćemo policijski čas, neću da razgovaram o gradskom prevozu. Od danas ujutru je trebalo da bude samo za hitne slučajeve, a ne da ga povećamo da ne bi bila gužva” rekla je Brnabićeva.

Brnabićeva na to još dodaje da za gužve u vozilima „nije kriv javni prevoz nego to što mi ne slušamo apel struke i vanrednog stanja“.

“Sve se isto desilo u Italiji, dok nije došao dan kad su imali 2.000 mrtvih i svi sjede kod kuće. Je l‘ želite da dođe taj dan i da to uradimo našim zdravstvenim radnicima” rekla je Brnabićeva.

Najavila je izolaciju od 28 dana za ljude koji dolaze iz zemalja koja su žarišta epidemije i novčane kazne u maksimalnom iznosu od 150.000 dinara za one građane Srbije koji prekrše pravilo o samoizolaciji.

“Odlučili smo se za novčane kaznene mere jer je nezahvalno i nebezbijedno stavljati ih u zatvor, ali ako drugi put prekršite pravilo samoizolacije, vidjećemo šta dalje” rekla  je ona i dodala da je na ulicama, u bankama i na šalterima javnih službi primijećena gužva i veća nego prije upućivanja apela, pa je zbog toga i  odlučeno da se usvoje dodatne mjere:

“Prije svega ćemo dodatno pooštriti mjere za rad kafića i restorana, odnosno izmijenićemo broj osoba koji mogu da budu u njima tako što nećemo određivati ukupan broj nego broj osoba po kvadratnom metru. Zatvorićemo sve šaltere javnih službi. Imamo ogromnu službu u Upravi za agrarna plaćanja i u Fondu PIO jer ima ljudi koji su očekivali da će zbog vanrednog stanja biti manja gužva, pa su dolazili da se raspituju za razne stvari… Zatvorićemo sve šaltere i na lokalnom nivou. Biće produženo i važenje ličnih dokumenata do isteka vanrednog stanja.”

Podijeli članak: