Pješači 40 KM U POCIJEPANIM PATIKAMA: Učenici se odrekli užine da drugu kupe nove cipele

Vijesti

NOVA VAROŠ – Učenici I/1 odeljenja Tehničke škole u Novoj Varoši su se odrekli užine da bi kupili patike i cipele svom  školskom drugu čija je porodica slabijeg materijalnog stanja, pa on neće više morati da pešači do škole u svojoj prijašnjoj staroj poderanoj obući. Teško siromaštvo u kome živi Borivoje D. (15), njegove nove školske drugove ganulo je do samih suza. Oni su se odmah organizovali i prikupili potreban novac, a pored dva para nove obuće drugu iz odeljenja poklonili su i veću količinu očuvane polovne garderobe.

Borivoje je deveto od ukupno desetoro dece Mlađena i Dragice iz Ojkovice. Mada on živi u velikoj  oskudici i nemaštini, nikada se nije nikome  žalio, a njegovi školski drugovi kažu da su ga odale njegove pocepane patike u kojima je dolazio u školu i na časove fizičkog.

 “Ostali smo  veomazapanjeni prilikama u kojima Borivoje živi. U odeljenju nas je 28 i lako smo se dogovrili da svako da po 200 dinara, a da Borivoju pored patika kupimo i cipele kako bi imao udobnu obuću i za zimu.

Naših par dinara bez užine mala je žrtva u odnosu na nevolje sa kojima se Borivoje svakodnevno susreće. Odužiće nam se boljim znanjem na časovima i ukoliko sačuva veselu prirodu i skromnost, zbog kojih je i omiljen u razredu “govori  učenik Miljan Rajić, koji je ujedno i inicijator ove humane akcije.

Dječak Borivoje sa svojom porodicom živi visoko u brdima iznad Zatarskog jezera i svakoga dana do škole i nazad pređe skoro 40 kilometara. Od toga sam prepešači 15 kilometara jer putem od raskrsnice na magistrali za more u Kokinom Brodu do Ojkovice i Jasenova ne saobraća autobus.

Dječak im je na ovo zahvalan do neba.

 

“Zahvalan sam im do neba. Od kuće do najbliže autobuske stanice pešačim više od sat vremena u jednom pravcu. Najteže je kada su pljuskovi i dubok sneg, ali sada bar neću morati da u mokrim čarapama sedim na časovima. Porodična primanja su simbolična jer se teško otkine dinar, a i uvek se nađe nešto preče što treba kupiti i obezbediti za kuću ” govori skromno Borivoje, prenosi Blic.

 

Podijeli članak: