OVO JE PUTINOV NAREDNI POTEZ! Rusija planira da opkoli OVAJ region – evo zbog čega je on bitan

Vijesti

“Namera Rusa bila je da gradove zauzmu polako i metodično, jedan po jedan”, rekao je vojni ekspert Džek Votling u izjavi za BBC.

Vojni ekspert Džek Votling, naučni saradnik za kopneno ratovanje u istraživačkom centru londonskog Kraljevskog instituta ujedinjenih službi,je  dao izjavu za BBC u kojoj govori o proceni kretanja ruskih trupa u Ukrajini.

On govori da su Rusi rasporedili većinu snaga koje su prikupili, da se većina tih snaga nalazi unutar Ukrajine i da Rusi nisu u mogućnosti da prerasporede te snage širom zemlje.

“Tako da oni sada napreduju tamo gde ulažu svoje glavne napore u smislu resursa i logistike. Glavni napori u ovom trenutku su na jugu, gde ruske snage pokušavaju da okončaju bitku za Mariupolj, a zatim planiraju da opkole ukrajinske vojne jedinice u Donbasu sa boka kako bi pokušali da ih odseku od svega, gurajući ih od juga ka severu”  kazao je on.Ruske trupe su statične između Hersona i Mikolajeva i malo je verovatno da će moći da napreduju tamo, dodao je on.
Ekspert objašnjava kako se Rusi fokusiraju na potiskivanje ukrajinskih snaga sa Krima na sever duž reke Dnjepar kako bi pokušali da opkole oblast u kojoj su stacionirane mnoge od najboljih ukrajinskih trupa.

“Rusi su napredovali duž više osovina nego što su mogli da zadrže u prvom delu sukoba, a sada su u poziciji da napreduju samo po jednoj osovini. Čini se da je njihov trenutni prioritet da poraze ukrajinske snage u Donbasu ako mogu. Nakon što završe u Mariupolju, verovatno će ojačati osovinu ka Harkovu severno od Donbasa“,  kazao je Votling.
Zaključio je da je namera Rusa bila da gradove zauzmu polako i metodično jedan po jedan.

Podijeli članak: