Ovih osam simptoma ukazuju da ste možda preležali koronavirus, a da niste ni znali

Zdravlje

Ako ste imali neki od navedenih simptoma, kako govore stručnjaci, postoji velika vjerovatnoća da ste koronavirus preležali na nogama… Svakako, dobro je uvijek obratiti se nadležnim institucijama i uraditi eventualno testiranje.

Stručnjaci navode da postoji mogućnost da su neke osobe preležale ovaj virus i prije nego što je epidemija zvanično počela. Ukoliko ste imali blage oblike ovih simptoma, vjerovatno ste se uspješno sami izborili sa ovim virusom, prenose mediji.

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Oksford pokazalo je da postoji osam jasnih znakova koji ukazuju na to:

Očna infekcija

Novo istraživanje pokazalo je da infekcija očiju, poput konjuktivitisa, može da bude simptom kovida-19.

 “Prepoznato je da bilo koja infekcija gornjeg respiratornog trakta može da rezultira viralnim konjuktivitisom kao sekundarnom komplikacijom, što je slučaj i kod kovida 19”  tvrde naučnici.

Ipak, oni dodaju da je malo vjerovatno da se desi da zaražena osoba ima konjuktivitis kao jedini simptom, već bi se vjerovatno javio udružen sa groznicom, suhim kašljem ili nekim drugim simptomom.

Suhi kašalj

Jedan od najčešćih i najprepoznatljivijih simptoma koronavirusa upravo je  suhi kašalj.

Mentalni zamor

Iako to još uvijek nije zvanično prepoznato kao simptom koronavirusa, neki zaraženi pacijenti su to prijavili kao simptom.

Temperatura

Osim suhog kašlja i ovo je najčešći pokazatelj prisustva koronavirusa.

Poteškoće u disanju

Osjećaj pritiska na grudima i nemogućnosti da duboko udahnete se takođe javljaju kao simptomi.

Gubitak čula sluha i mirisa

Nedavno je britanska Asocijacija za otorinolaringologiju upozorila da gubitak čula mirisa i ukusa može da bude simptom kovida 19.

Stomačni problemi

Ispostavilo se da je od 204 zaraženih koji su učestvovali u studiji, 48,5 odsto njih prijavilo dijareju kao simptom.

Fizički umor

Još jedan simptom kovida 19, koji se javlja i usljed prehlade, virusa gripa, ali i brojnih drugih virusa jeste osjećaj umora i iscrpljenosti.

Zdrav organizam sa jakim imunitetom  u stanju je da se sam izbor sa blažim oblikom ovog virusa, a da ni ne primijetite da ste ga imali. Ipak, najbolje je da se u svakom slučaju pridržavate svih mjera zaštite i samoizolacije.

Podijeli članak: