OVAKO NEŠTO NA KOSOVO DO SAD NIJE VIĐENO:Pogledajte šta su Kosovari uradili za žrtve genocida u Srebrenici…

Vijesti

Više od hiljadu građana je  učestvovalo danas u “Prizrenskom maršu mira za Srebrenicu” održanom po prvi put u kosovkom multietničkom gradu Prizrenu.

Marš su, povodom obeležavanja 20. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, organizovale bošnjačke nevladinih organizacija sa Kosova, uz podršku Direktorijata za kulturu, omladinu i sport opštine Prizren.
Učesnici marša Bošnjaci, Albanci, Turci i Romi, najpre su se okupili ispred sportskog centra “Sezar Suroi”, a potom su se kretali glavnim trgom “Adem Jashari” do Šadrvana u centru grada. Među učesnici marša su bili ministar bez portfelja iz redova bošnjačke zajednice, Rasim Demiri, tri bošnjačka poslanika Skupštine Kosova, Duda Balje, Ćerim Bajrami i Emilija Redžepi, visoki zvaničnici i odbornici te opštine i drugi.Nesim Kalajdžini iz nevladine organizacije Bošnjak – KS u izjavi za Anadolu Adency kaže da je “Prizrenski marš mira za Srebrenicu” organizovan u znak sećanja na žrtve genocida, koji se dogodio jula 1995. godine u Srebrenici i okolini.

Marš je završen performansom “Srebrenički cvijet”, koji su izveli mladi Prizrena iz svih nacionalnih zajednica, a potom su u znak mira pušteni golubovi i baloni.

“Pustili smo 20 golubova u znak mira, koji simbolišu mir i sećanje na Srebrenicu s jasnom porukom da se nikada nikome ne ponovi Srebrenica”, rekao  je Kalajdži.

On dodaje da će noćas put Bosne i Hercegovine, uz finasijsku podršku Ambasade SAD-a i Ministarstva za kulturu, omladinu i sport, krenuti petnaestak Bošnjaka sa Kosova kako bi u subotu prisustvovali dženazi u Potočarima.

Dodajmo da je danas Skupština Kosova na početku sednice održala minut ćutnje u znak poštovanja prema ubijenima u srebreničkom genocidu

Podijeli članak: