Ova rečenica odzvanjala je CELE NOĆI beogradskom bolnicom: I zaboleće SVAKOG RODITELJA…

Zdravlje

Naravno da nijedan odlazak u bolnicu nije nimalo prijatan, a kada praznične dane provedete po čekaonicama i ambulantama, čućete razgovore i videti prizore mučnije od svega što ste mogli i da zamislite…. I zaista nema tužnijih razgovora i scena od onih koji se šapatom odvijaju po bolničkim sobama i čekaonicama. To znate kada ih čujete i vidite u tolikoj meri da više gotovo i znate kako će se razgovor dalje odvijati…

A onda je osvanuo dan najveće srpske slave, Svetog Nikole, i osoblje je bilo u pripravnosti pretpostavljajući da će poseta hitnoj službi biti veća nego inače… I bili su u pravu, ali uz jedan zaokret. Na klinici za toksikologiju je bilo prometnije nego ikada, ali pacijenti su bili samo ljudi u ozbiljnijim godinama, u pratnji izbezumljene dece, praktično tinejdžera.

Pomislili biste da je situacija obrnuta i da bi roditelji tu trebalo da budu u pratnji dece, tinejžera koji se po prvi put susreću sa alkoholom, ali je stvarnost  nažalost drugačija. Stvarnost je takva da deca trče za kolicima u kojima im obeznanjene roditelje voze ravnodušni tehničari, navikli na mnogo gore prizore, i dočekuju podjednako mirni lekari, navikli na još gore nego tehničaro. A deca, zbunjena i izbezumljena, sede i ne znaju kuda će sa sobom…

A onda, taman kad ste mislili da ste videli sve, vidite najbolniji prizor – mladog sina koji mirno i gotovo ravnodušno ide za nosilima u kojima mu nose majku na ispiranje. Okamenjeni izraz lica, istovetan licima tehničara, već otkriva da mu ovo nije prvi put da se nalazi u toj situaciji..

A stav, potpuno različit od stava njegovih vršnjaka koji cupkaju na stolicama i gledaju u vrata očekujući nešto u svakom trenutku, takođe otkriva da on već zna i koliko će to trajati i kako će se završiti.A onda izlazi i majka…. Tetura se i dalje, pa je tehničari smeštaju da sedne kraj njega. On i dalje cupka a ona pokušava da zapodene razgovor. On ćuti. Ona i dalje priča, a on ćuti. Na kraju ga pita kako mu nije žao da je ignoriše.

“Tebe da mi bude žao? Tebe?! Meni je žao samo mene, po prvi put u životu”  – na kraju podvikne. Okolina zabavljena gleda u dalji razvoj situacije, ali njega ne interesuje to što drugi slušaju….

Majka ga takođe zabavljeno gleda. Ni traga od nekog osećaja krivice ili zabrinutosti.

“Jesi li baš morala to da uradiš? Jesam li te lepo zamolio da ne piješ? I šta si ti uradila? I sad, umesto da ujutro normalan ustanem i odem na posao, ja ću prvo da provedem pola noći ovde, a pola noći u klinici za psihijatriju “  sad već urla.

Ona sedi i gleda ga direktno u oči…. Kreće da mrmlja, a ostaće nezabeleženo šta, jer ostatak čekaonice to nije uspeo da čuje, a onog kome su reči upućene nije interesovalo šta majka ima da kaže…Umesto toga, demonstrativno navlači dve kapuljače i kroz njih joj dobacuje da “samo ćuti”.

A ona??? Ona počinje da se smeje. Onako grleno, iz sveg srca, kao da je upravo čula najbolji vic u životu. On je ne gleda, ali zato ima punu pažnju svih ostalih. I dalje se smeje i smeje toliko dugo da situacija postaje blago jeziva. I tu promenu atmosfere osećaju svi osim nje same čiji smeh i dalje odzvanja čekaonicom u kojoj vlada grobna tišina….

A primećuje je i on. I uzima je pod ruku, i dalje ne progovarajući ni reč, i polako diže..

Ona se i dalje smeje, a on joj nudi ruku i vodi je niz hodnik, na dalja ispitivanja. Dok se smeh udaljava, za njima ostaje tišina koja glasnije nego išta drugo vrišti zahvalnost ostalih što je njihova poseta toj čekaonici jednokratna. Ovaj mladić će se u nju vraćati još mnogo puta, i svakog puta biće podjednako bolno…

Podijeli članak: