OTKRIVENO! Putin će SVIM SILAMA BRANITI KOSOVO! Ovo je plan u SEDAM TAČAKA od koga strepi AMERIKA!

Vijesti

Rusija kreće u ofanzivu kako bi pomogla Srbiji da zaštiti svoje interese na Kosovu i Metohiji.

Plan u sedam tačaka koji je ruski predsednik Vladimir Putin usaglasio sa najbližim timom saradnika neposredno nakon što je obelodanjeno Trampovo pismo Vučiću i Tačiju izazvalo je pravu uzbunu u diplomatskim kurgovima i maltene šokiralo Vašington.

Kako za sada saznaje „Srpski telegraf“, Putin je lično insistirao  na žestokom odgovoru na američku ponudu  za Kosovo, u kojoj vidi potencijalnu zamku. Sagovornici navode da je strageija Moskve razrađena do detalja i ona će biti glavna tema sastanka ruskog predsednika i Aleksandra Vučića 17. januara u Beogradu.

“Kremlj će preduzeti čitav niz mera o kojima je raznim kanalima, što javnim, što tajnim, obaveštena i Amerika. To praktično predstavlja jasno upozorenje Vašingtonu da zauzda svoje saveznike u Prištini i spreči ih da pokvuku neke sulude poteze, poput oružanog upada na sever Kosova”  govori izvor iz obaveštajnih krugova u Beogradu koji je u stalnoj vezi sa ruskim kolegama u Moskvi.

Da su ove informacije pouzdane, može se videti i iz jučerašnjeg obraćanja Sergeja Železnjaka, jednog od najbližih Putinovih saradnika i člana Komiteta Dume za međunarodne poslove…

“Pozivamo srpsko rukovodstvo da ne podleže američkim provokacijama” kazao je Železnjak.

I predsednik Vučić je  istakao da ima veliku podršku Rusije za kompromisno rešenje.

“Nemoguće je da se krajnje rešenje donese, a da se sa tim ne saglase Moskva i Vašington. Ali, Srbi i Albanci moraju da pronađu rešenje” kazao je Vučić.

Poruka analitičara iz Moskve odjeknula Balkanom: Ruska vojska može da obezbedi potpunu sigurnost Srbije. Ministar Nenad Popović, za kog se zna da ima jake kontakte u Moskvi, rekao je da je Rusija spremna da se uključi u pregovore o Kosovu ako se SAD uključe i ako bi to Beograd zvanično zatražio od njih.

Ovo su ključni delovi ruske strategije
1. Ofanziva u SB UN.

Rusija će, nakon nedavne više nego uspešne sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojoj je govorio i predsednik Vučić, pojačati delovanje u UN po pitanju KiM… Zajedno sa Kinom, insistiraće se na što češćim sednicama posvećenim ovom pitanju. Takođe, Rusija će kod prijateljskih zemalja insistirati da se i njihovi predstavnici u UN non-stop zalažu da se govori o ugroženosti Srba na Kosovu i nasilju koje nad njima sprovode Albanci.

2. Obaveštajna pomoć

Ruski obaveštajci veoma su prisutni na Balkanu, baš kao i zapadni. Sa čelnim ljudima ruskih obaveštajnih službi, uključujući i vojnu, Putin je lično dogovorio da oni srpskim kolegama stave na raspolaganje  sve podatke do kojih dođu, a tiču se neprijateljskog delovanja albanskih operativaca, kao i špijuna CIA i MI-6. Našim agencijama, ako zatreba, biće dostupni i snimci ruskih satelita koji pokrivaju teritoriju Kosova… Da se podsetimo, do sada je već u nekoliko navrata Moskva, na osnovu svojih obaveštajnih saznanja, upozoravala Srbiju na destruktivne planove Prištine i pojedinih zapadnih sila.

3. Upotreba vojne sile

Putin je svojim kanalima Zapadu i Prištini poslao jasnu poruku da ni po koju cenu neće dozvoliti pogrom Srba na Kosovu… Ovo, kažu upućeni, nije blefiranje i može se očekivati da u slučaju nasilne akcije albanskih snaga usmerene ka Srbina na severu kosova ili u enklavama južno od Ibra ne bi izostala reakcija Rusije, posebno ako bi KFOR sve nemo posmatrao.

4. Diplomatski pakt sa Kinom

Poslednji dana intenzivirani su kontakti ruskih i kineskih diplomata, koji kao glavnu temu imaju pitanje Kosova… Sve je usledilo nakon Trampovog pisma Vučiću i Tačiju, a dogovoreno je da se napravi neka vrsta rsuko-kineskog diplomatskog bloka koji bi u UN, ali i drugim važnim međunarodnim institucijama, podržavao napore Srbije da onemogući nelegalno učlanjenje i delovanje Prištine.

5. Ubrzanje isporuke naoružanja i opreme
Nakon što je Priština usvojila propise koji omogućavaju formiranje tzv. Vojske Kosova, mnogo toga je postalo jasnije. Čim se to dogodilo, Putin je izdao nalog svim svojim službama da intenziviraju isporuku unapred dogovorenog naoružanja o vojne opreme Srbiji, ali i da se prodube razgovori o nabavci arsenala koji nije obuhvaćen prethodnim sporazumima… Putin je tražio i da deo isporuka ide  i preko Belorusije, a novi dogovori, kako se pominje u vojnim kurogivma, mogli bi da se odnose i na određen broj novih migova-26, helikoptera, oklopnih vozila, kao i nekoliko savremenih PVP sistema, ne isključuući ni čuveni S-300.

6. Pristupanje Evroazijskoj uniji

S obzirom na traljav proces pristupanja Srbiji EU, koji je zbog Kosova još više otežan, Putin je našoj zemlji uputio poziv da se približi Evroazijskoj uniji (EEZ), u kojoj je sada (ili će biti) nekoliko strateški važnih zemalja, poput Rusije, Belorusije, Kazahstana, Indije, Egipta… EEZ će, inače, najtešnje surađivati sa Kinom u razvoju projekta „Jedan pojas, jedan put“. Poziv nije vremenski oročen.

7. Energetska nezavisnost

Na gasnoim pitanju odavno se lome koplja na relaciji SAD-EU-Rusija. Svi pamte kako je pritiskom na Bugarsku zaustavljen projekat gasovoda „Južni tok“, koji je za Srbiju bio strateški važan. Sada je aktuelan „Turski tok“, gasovod koji treba da poveže Rusiju sa centralnom Evroppom….

Srbija je važna točka tog projekta, a u Putinovom novom planu predviđeno je i da budemo ključno čvorište. Takva odluka je doneta upravo da bi Srbija mogla da bude energetski nezavisna od Zapada, posebno kada se ne zna da se potrošnja gasa u našoj zemlji drastično uvećava iz godine u godinu. Kako je nedavno rekao Vučić, isporuke gasa iz Rusije u Srbiju dostigle su dve milijarde kubnih metara godišnje, a uskoto bi to moglo da bude i 3, 5 milijardi na godišnjem nivou.

Dačić: Lavrov mi je rekao da je Rusija spremna da se uključi

Šef diplomatije Ivica Dačić poručio je da priča o dogovoru Beograda i Priština mora da se završi u UN jer je bitno šta misle stalne članice Saveta bezbednosti… On navodi i da je dobio potvrdu od ruskog kolege Sergeja Lavorva da je Rusija spremna da, ako se promeni format dijaloga, učestvuje u njemu.

“U vreme bivšeg predsednika Borisa Tadića i bivšeg šefa diplomatije Vuka Jeremića napravljena je greška što je dijalog iz UN prebačen u Brisel “ govori Dačić i dodaje da je razgraničenje i dalje tema, ali da taj princip nije razrađen do kraja.

Podijeli članak: