Otkriveno / Detalji trovanja: Pojeo čokoladu, napio se vode i oslijepio?

Vijesti

Hristo Grozev, novinar Bellingcata i istražitelj koji je otkrio da je otrovan ruski oligarh Roman Abramovič, za Times je rekao da je napad bio upozorenje njemu i drugima da ni ne pomišljaju o izdaji Kremlja.

Grozev je rekao da Abramovič nije trebao umrijeti u napadu otrovom u kojem su ozlijeđena i dva ukrajinska pregovarača.

“Doza nije bila dovoljno velika da ubije bilo kojeg od njih trojice. Najvjerovatnije je da je meta bio Abramovič. I to ima smisla. Mislim, on se dobrovoljno javio da odigra ulogu iskrenog posrednika, no drugi su se oligarsi na određeni način distancirali od Kremlja i kritizirali rat u Ukrajini. Mogla je to biti i poruka njima da ne mijenjaju poziciju i pridružuju disidentima te da ne budu preiskreni posrednici”, kazao je Grozev za britansku radio stanicu Times Radio.

Izvor blizak ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom je kazao za britanske dnevne novine The Financial Times da su “ljudi idućeg dana oslijepili”.

“Nismo identificirali supstancu. Ne znamo ko stoji iza napada, ali čini se da je meta bio Roman Abramovič”, dodao je izvor, prenosi Jutarnji.

Drugi je izvor The Financial Timesu rekao da se “definitivno nije radilo o novičoku”. “Nisu mogli utvrditi jesu li to napravili Ukrajinci ili Rusi”, dodao je drugi izvor.

Ministarstvo vanjskih poslova, Commonwealtha i razvoja Velike Britanije (FCDO) reklo je da pokušaj trovanja tokom mirovnih pregovora koji su se 3. marta održali u Kijev “jako zabrinjavajuć”.

FCDO je istakao da će Britanija ustrajati na sankcioniranju Rusije te nastaviti Ukrajini slati vojnu i humanitarnu pomoć kako bi je stavila u “najbolju moguću pregovaračku poziciju”. Predstavnik Romana Abramoviča u ponedjeljak  rekao je da je oligarh nakon konzumacije čokolade i vode osjetio počeo prikazivati određene simptome, ali nije ponudio više detalja.

Vlasnik nogometnog kluba Chelsea i dva viša člana ukrajinskog pregovaračkog tima razvili su simptome koji su uključivali crvenilo u očima, suzne i bolne oči te guljenje kože na licu i šakama. The Guardian piše da je Abramovič nakon trovanja “oslijepio na nekoliko sati” te da mu je pružena pomoć u bolnici u Turskoj.

Podijeli članak: