OTIŠAO U VELIKOJ BIJEDI: Posljednji govor legende: “Hvala vam što jedem kosti”

Vijesti

Legendarni i svima dobro poznat glumac Čkalja je umro u samoći i bijedi, sam, zaboravljen od svih i više gladan nego sit.
Prije tačno  trinaest godina nas je napustio jedan od najvećih komičara bivše Jugoslavije – Miodrag Petrović zvan Čkalja.

Posljednji velikan jugoslavenskog glumišta je bio nacionalni junak, čovjek iz naroda kojeg su svi ljudi jednostavno obožavali. Kako i ne bi kad im je sve brige i probleme barem na tren otjerao svojim ulogama koje su publici podarile toliko smijeha i zabave.Zauvijek ćemo ga  pamtit kao Paju Jaru, Gvozdena, Mitu, Blagoja, Srećka Napast, Jovanča Micića…

Iako je svojim humorom zadužio celu Jugoslaviju, ona mu nije vratila onako kako je on to  zaslužilo. Legendarni Čkalja je umro u samoći i bijedi, zaboravljen od svih i više gladan nego sit, davne 2003. godine.

Mnogo  upečatljiv će ostat njegov govor nakon što je 2002. godine primio nagradu za životno djelo “Car Konstantin”. U govoru je istaknuo da već dugo živi kao da je već sahranjen.

“Hvala vam što jedem kosti”, rekao je Čkalja i posramio zemlju u kojoj je živio.

“Da sam u Americi i da sam primio ovako veliku nagradu zahvalio bih se prvo svojoj ženi, pa djeci, rodbini, zatim producentu i redatelju. Ali, s obzirom da sam, srećom, u svojoj dragoj zemlji Srbiji , zahvaljujem se prvo svom šefu samoposluge što mi ponekad odvoji penzionersku kost, pa susjedi u baraci koja mi ostavi mlijeko, pa mom poštaru koji mi uvijek, na vrijeme, sa zakašnjenjem donese mirovinu. Da nije bilo njih, ne bi bih bio ovdje”, rekla je tada zaboravljena ikona.

Njegova tužna priča je mnogo  rastužila Čkaljinu kolegicu Nelu Eržišnik koja je Petroviću napisala dirljivo pismo podrške..

Dnevnik

Podijeli članak: