OTAC PARIŠKOG KRVNIKA POKUŠAO IZVUĆI SINA IZ RALJA ISIL-a: Otišao sam za njim u Siriju, a dočekao me je…

Vijesti

Jedan od terorista Sami Amimour koji je napao parišku koncertnu dvoranu Bataclan, u kojoj je u petak navečer ubijeno najmanje 89 osoba. Sami (28) je rođen u Drancyju, sjeveroistočnom predgrađu Pariza te je pred kraj napada aktivirao eksplozivnu napravu kojom je bio opasan.

Njegov otac Mohamed Amimour (67) je ispričao novinarima francuskog Le Mondea kako je prošle godine pokušao izvući sina iz ruku zapovjednika ISIL-a pod kojima je ovaj ratovao u Siriji, ali mu to nažalost nije uspjelo. Gospodin Amimour je konstantno pokušavao odvratiti sina od džihada u razgovorima preko Skypea, dok se konačno nije odlučio na opasan put u Siriju.

On je tamo otišao u junu 2014. godine, taman u vrijeme kada je proglašena Islamska država, ne bi li sina vratio nazad u Francusku. Nakon što je prošao tursku granicu stigao je u sirijski grad Minbej, pokraj Alepa. Ondje je i prvi put vidio zlokobne crne zastave ISIL-a. Gradom su patrolirali ljudi s kalašnjikovima, a njega su odveli u džamiju na obaveznu molitvu. Sljedeće je jutro napokon ugledao svog sina.

No, Sami je oca dočekao s udaljenim osmijehom, a hodao je uz pomoć štaka: “S nama je cijelo vrijeme bio jedan drugi muškarac, a Sami je prema meni bio izuzetno hladan – niti mi je rekao gdje se bori, niti kako je ranjen, niti me pozvao u mjesto gdje prebiva. Kada sam mu pružio majčino pismo u kojem je bilo 100 eura, Sami je otišao u kut i pročitao ga, a zatim mi ga vratio uz komentar da mu novac nije potreban.

Mohamed Amimour je pričao  i s drugim džihadistima koji su mu pokazivali video isječke mučenja koje su snage sirijskog predsjednika Bašara al-Asada provodile nad stanovništvom, a zatim i snimke kako ubijaju ljude iz blizine. “Bilo mi je zlo“, kazao je Mohamed za Le Monde. Nakon dva dana gospodin Amimour je ponovno ušao u Tursku, da bi se u Francusku vratio letom iz Istanbula. Policija ga pri povratku nije ispitivala. Kasnije je saznao da je njegov sin promijenio ime u Abu Hajia te da se oženio. “Ne želim da ostane tamo cijeli život“, kazao je na kraju Amimour u intervjuu za Le Monde prošle godine.

Autor: (Am.K.)

Podijeli članak: