OTAC MLADIĆA KOJI JE UBIJEN U MASAKRU U GRACU:Tri mjeseca ništa ne čitam niti gledam, mog Adisa…

Vijesti

Prošla su skoro tri mjeseca otkad ga nema, govori  u razgovoru za „Dnevni avaz“ Džemal Dolić, otac Adisa Dolića (28), bh. državljanina kojeg je 20. juna u pomahnitaloj vožnji terencem u austrijskom Gracu pregazio Alen Rizvanović. Dolić je bio  jedna o žrtava šokantnog događaja čije okolnosti još nisu do kraja razjašnjene. Ironija sudbine je da su i ubica i žrtva u tragediji u Austriji bili iz Bosne i Hercegovine. I to obojica iz Bosanske Krajine.

Sudbina ih je spojila na najgori moguci način. Alen Rizvanović, koji je tog dana iz neobjašnjivih razloga krenuo automobilom gaziti sve pred sobom, udario je u Adisa i njegovu tek vjenčanu suprugu. On je na mjestu ostao mrtav, dok je Adisa prošla s teškim povredama.

Džemal, Adisov otac, pomirio se sa sudbinom. Za Rizvanovića nikad ne pita.

– Teško je, ali život ne može stati, moramo živjeti dalje -govori otac smireno, ali se u njegovom glasu osjeti tuga kakvu samo očevi mogu imati.

Tog dana, 20. juna, Rizvanović je, navodno zbog porodične svađe, sjeo u svoj automobil i uputio se prema centru Graca. U svom krvavom pohodu ubio je troje ljudi, a oko 30 teže i lakše povrijedio.

– Tuga je. Sin je to, nema se puno šta reći. Ali, kažem, život mora ići dalje. Ne možete stalno biti na istom mjestu. Vrijeme će proći, tuga ostati, jer to ne može ni vrijeme ni ništa ublažiti – govori  Dolić za „Avaz“.

Kako navodi, njegova snaha Adisa još se oporavlja od teških ozljeda. Njoj je zbog udara bila slomljena kičma te je bila jedna od teže povrijeđenih, kojoj su se austrijski ljekari dugo borili za život. Adis i Adisa tek su se bili vjenčali, nekoliko dana prije tragedije. Mladi bračni par planirao je budućnost i uživao u sreći. No, Rizvanovićev smrtonosni pohod sve je prekinuo.

– Dobro je, hvala Bogu. Bude kod nas u Austriji preko vikenda. Kreće se. Ide na neke terapije u banjska lječilišta. Ne znam do kada će tako biti, ne razumijem se najbolje u medicinu – govori  nam Dolić.

Izjasnio se kao neuračunljiv
Prema posljednjim informacijama, koje su objelodanili austrijski mediji, Rizvanović se pokušavao predstaviti kao neuračunljiv. No, detaljnije informacije o istrazi i eventualnom početku suđenja još nema. Njegova supruga u austrijskim je medijima obznanila da je Rizvanović, koji je BiH napustio još kao dijete, bio nasilan te da su živjeli u strahu.

Autor: K. KEŠMER

Podijeli članak: