Opasne najave, Svjetski mediji bruje: U Bosni i Hercegovini se sprema krvavi rat!!!

Vijesti

Bosna i Hercegovina se ponovo  približava krvavom oružanom konfliktu, piše u tekstu ugledni američki sedmičnik Newsweek, baziranom na izveštaju s naslovom “BiH u ruskom bloku za cijepanje“.

Kako navodi B92, u tom izvještaju je otkriveno da ruski predsjednik Vladimir Putin podržava srpske separatiste, kako bi spriječio namjeru zvaničnog Sarajeva da se integriše u zapadne političke, društvene i ekonomske tokove, prenosi NAP.

”Eksperti upozoravaju da bi takva dinamika mogla da otvori ukrajinski scenario u srcu Evrope”,tako  piše Newsweek.

Newsweek još piše da se gomilanje oružanih snaga dešava u Republici Srpskoj, kao i da lokalna policija i druge sigurnosne formacije dobijaju rusku vojnu, oružanu i taktičku pomoć, o čemu svjedoče dokumenti u koje je američki časopis, kako se navodi, imao uvid…Takođe, navodi se da Moskva podržava paravojne srpske nacionalističke formacije u Bosni i Hercegovini, uz napomenu da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik često BiH ocjenjuje kao propalu državu, uz stalno zahvaljivanje Rusiji na podršci.

”Rusija radi na tome da formira klijentelističku državu u BiH, kako bi spriječila njene namjere da uđe u NATO. Ruske paravojne formacije su već organizovale konflikt u Ukrajini, sa istom namjerom”, tako piše američki list.

Newsweek još prenosi i izjavu nekadašnjeg zamjenika pomoćnika američkog sekretara odbrane zaduženog za Rusiju, Ukrajinu, Euroaziju i Balkan, Michaela Carpentera.

”Ako Moskva osjeti da je satjerana do zida, moći će da izda nalog Dodiku da pokrene referendum o nezavisnosti Republike Srpske”, tako navodi Carpenter.
Newsweek piše i da je u entitet za dvije godine stiglo više od 4.000 automatskih pušaka, te da je u februaru i sam Dodik priznao da je vlada kupila 2.500 pušaka za lokalnu policiju, ali eksperti tvrde da je to oružje nepotrebno za policijske snage koje imaju oko 5.000 ljudi.U tekstu piše i da postoji uvjerenje da u BiH ima oko pola miliona komada nelegalnog oružja, koje je preostalo poslije ratova devedesetih godina prošlog vijeka.

bhdijaspora.net

Podijeli članak: