Oluja zahvatila BiH: Letjeli krovovi, prevrtali se kamioni, lomila se stabla, meteorolozi izdali upozorenje: Očekujte vjetrove do 90 km/h!

Vijesti

Nakon sasvim iznenadnog aprilskog snijega veći dio BiH je  zahvatilo jako olujno nevrijeme koje prati jak vjetar.  Tako je olujni vjetar od jutos pravio probleme širom BiH. Pod naletima veoma jakog  vjetra su se prevrtali kamioni na ulici, lomila stabla, odlijetali krovovi…

Zbog svega toga, Federalni hidrometeorološki zavod FBiH je izdao  naradžasti meteoalarm.

Vjetar je za sada najveće probleme stvorio u Bihaću…  Crijepovi s krovova ugrožavali su automobile i prolaznike, a i lomila su se velika stabla. ..

Jak vjetar ugrožavao  je i saobraćaj na dijelu magistralnog puta koji prolazi pored zgrade “Agrama” u izgradnji

Zavod za prostorno uređenje Bihać je uputio apel svim građanima koji imaju parkirana vozila u blizini drveća koje pripada gradskom parku, da ih odmah uklone zbog njihove sigurnosti, kao i da se ne kreću kroz gradski park, do daljnjeg…

Veliku materijalnu štetu vje jetar ovog puta napravio i u Travniku. Vjetar je odnio dio krova tvornice madraca “Nobil“ u Novoj Biloj kod Travnika.

Kako su nam potvrdili iz ove firme, vjetar je danas u periodu između 12 i 13 sati odnio dio krova na jednoj od starih proizvodnih hala, a radi se o površini između 200 i 300 kvadratnih metara.

Procjena šteta još uvijek nije izvršena, a radnici ove tvornice uklanjaju mašine i proizvode kako ne bi nastupila još veća šteta zbog kiše koja je najavljena za danas i naredni dan… Kod Bosanskog Petrovca je vjetar čak oborio kamion, zbog čega je bio usporen saobraćaj…

Kako su iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda rekli za Avaz izdato je narandžasto upozorenje za ekstremne prilike za 28. april do 20 sati.

“Ovo nisu neobičajene vremenske prilike za naše prostore, ali se mora naglasiti kako se ne dešavaju često”  rekli su iz FHZ.

Također, su prognozirani i udari vjetra od 25 do 40 kilometara na sat, a maksimalni i čak do 90 kilometara na sat.

“Ti jaki vjetrovi bi mogli pogoditi veći dio zemlje osim sjevera i sjeveroistoka.”

avaz

 

Podijeli članak: