Oligarh koji je jučer uhapšen u Ukrajini je Putinov kum, Kremlj odbio razmjenu jer…

Vijesti

U svom noćnom video obraćanju ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je ponudio zamjenu putinovog najbližeg saradnika Viktora Medvedčuka, koji je uhapšen jučer, za ukrajinske zarobljenike.

Ali kao odgovor, portparol Kremlja Dmitrij Peskov kazao je da je Medvedčuk ukrajinski državljanin i negirao bilo kakvu tajnu vezu između političara i Moskve.“Što se tiče razmjene, o kojoj razni pojedinci u Kijevu pričaju sa takvom strašću i veseljem, Medvedčuk nije državljanin Rusije i nema nikakve veze sa specijalnom vojnom operacijom. On je strani političar”, rekao je Peskov.

On je dodao da Moskva “nema pojma” da li bi i sam Medvedčuk želio takvu razmenu.

Bogati biznismen vodi prorusku opozicionu stranku Platforma – Za život u Ukrajini, a njegova kćerka ima predsjednika Putina za kuma, piše BBC.
Bio je u kućnom pritvoru u glavnom gradu Kijevu – ali je pobjegao ubrzo nakon što je Rusija napala Ukrajinu 24. februara.

Predsjednik Zelenski je ranije rekao da je Medvedčuk uhapšen nakon “specijalne operacije” SBU.

Tko je Medvedčuk?

Viktor Medvedčuk je rođen  u Sibiru, a sin je čovjeka koji je bio osuđen na osam godina zatvora i još četiri godine izgona u Sibir zbog kolaboracije s nacističkim okupatorima Ukrajine. Nakon završetka fakulteta na koji je primljen zbog odobrenja ministarstva unutarnjih poslova zbog suradnje s tadašnjim tajnim službama godinama je radio kao odvjetnik, nakon čega je ušao u politiku.

Proruski ukrajinski političar rođen je u Sibiru, a njegov otac bio je osuđen na osam godina zatvora i još četiri godine izgona u Sibir jer je surađivao s nacističkim okupatorima Ukrajine. Godinama je radio kao odvjetnik, a na fakultet je primljen zbog odobrenja tamošnjeg ministarstva unutarnjih poslova zbog suradnje s tajnim službama. Dugogodišnji je bio član socijal-demokratske partije.

EU usporedio s nacističkom Njemačkom

U parlament je ušao početkom 2000. godine, a kao potpredsjednik se nije dugo zadržao. Već u prosincu iduće godine je protjeran s te pozicije zbog zlouporabe moći i kršenja propisa. Jedan je od najbližih suradnika tadašnjeg ukrajinskog predsjednika Leona Kučme, a upravo se vjeruje da je on ruka iz sjene koja je upravljao politikom sada bivšeg ukrajinskog premijera Viktora Janukovića.

Postoje glasine da je platio ultradesničarsku organizaciju da organizira prosvjede podrške tadašnjem šefu oporbe Viktoru Juščenku, no za to nikada nisu postojali dokazi. Medvedčuk je poznat kao jedan od najvećih protivnika Europske unije koju je jednom prilikom usporedio s nacističkom Njemačkom.

Njegovo bogatstvo je, prema Forbesu, procijenjeno na pola milijardi dolara, no nije jasno odakle mu taj novac.

 

Podijeli članak: