ODREĐENO MESTO I VREME SAHRANE GAGE NIKOLICA!!!

Vijesti

NAŠ LEGENDARNI glumac Dragan Nikolić nažalost je preminuo jutros u Beogradu, posle veoma  duge i teške bolesti, u svojoj 73. godini života.
“Komemoracija povodom biće održana u ponedeljak 14. marta u 12 časova na Velikoj sceni “Mira Trailović” Ateljea 212, “ saopšteno je danas iz tog pozorišta. Dragan Nikolić biće sahranjen istog dana u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. Skup porodice i prijatelja je u 14 časova, a početak opela u 14:30, navodi se u saopštenju.
UKRATKO O VELIKOM GLUMCU I ČOVEKU

Doajen srpskog glumišta se rodio 1943. godine u Beogradu. Odmah posle završene osnovne škole je upisao Četrnaestu beogradsku gimnaziju koju nije završio, jer je bio premešten u Ekonomsku školu. Nakon dve godine provedene u srednjoj školi je polagao i položio prijemni ispit na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju, i tada, kao sedamnestogodišnjak, bio najmlađi student.

Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.
Svoju veliku filmsku karijeru otpočinje 1964. godine manjom ulogom u filmu “Pravo stanje stvari”, tada je potpisan krštenim imenom Dragoslav Nikolić. Zasluge za izmenu nadimka na mestu imena duguje grešci na kraju televizijske serije “Dovoljno je ćutati” iz 1965. godine kada mu je u kaironu za uloge umesto imena stavljen nadimak koji će obeležiti njegovu karijeru.

Prvu značajniju glavnu ulogu ostvario je ulogom sezonskog radnika labilnog morala koji pogine, a da nije našao svoje mesto u društvu i u životu (osobine i mnogih njegovih kasnijih likova) u filmu “Kad budem mrtav i beo” (1967) Živojina Pavlovića, za koju je (s onom u filmu “Tri sata za ljubav”, (1968) F. Hadžića) nagrađen diplomom na festivalu u Puli 1968.

Njegovo glumačko sazrevanje, sa nizom veoma uspelih kreacija likova iz svoje generacije, donosi mu 1985. Oktobarsku nagradu grada Beograda za „kreativnu sposobnost da uzbudljivo predoči lik velikog psihološkog raspona“ (uloga nasilnika Gare u filmu “Život je lep” B. Draškovića).

Velikan srpske glume biće sahranjen u ponedeljak 13. marta u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu.

Mesto komemoracije još uvek nije tačno određeno. Atelje 212 i Skupština grada Beograda žele da organizuju oproštaj od velikana srpske glume.
(Nadlanu.com/Carsija)

Podijeli članak: