ODLAZAK VELIKE DIVE: Preminula Milena Dravić! Doktori: Dali smo sve što smo mogli nije bilo…

Vijesti

Velika srpska glumica Milena Dravić je nažalost preminula noćas u Kliničko-bolničkom centru Bežanijska kosa u 79. godini, saznaje “Blic” u Udruženju dramskih umetnika Srbije….

Milena se tamo nalazila na lečenju, poslednjih dana joj je bilojako loše, lekari su sve pokušali, ali nije bilo spasa. Pre dve i po godine ostala je bez supruga Dragana Nikolića i od tada se borila sa bolešću… Ovog leta  boravila je u Puli, Herceg Novom i na Paliću gde je promovisana monografija o njoj. Jedna je od najvećih glumica koje su Srbija i Jugoslavija imali.

Milena Dravić rođena je 5. oktobra 1940. u Beogradu…

Filmska, pozorišna i televizijska glumica, slovi za najveću divu na prostoru bivše Jugoslavije… Odigrala je dvadeset pozorišnih uloga u predstavama raznih pozorišnih produkcija od kojih su mnoge višestruko nagrađivane a neke igrane i po više od petnaest godina, i po IMDb-u 159 filmskih iI TV rola.

Četiri i po decenije je bila  u braku sa glumcem Draganom Nikolićem (1971 – 2016), od 1967. do 1969. sa rediteljem Vojislavom Kokanom Rakonjcem (1935-1969) I 1960/61 u kratkotrajnoj bračnoj zajednici sa rediteljem Mladomirom Purišom Đorđevićem.Na ovim prostorima je jedini  dobitnik glumačke nagrade na prestižnom Kanskom festivalu, koja joj je pripala za ulogu u filmu “Poseban Tretman” Gorana Paskaljevića po scenariju Duška Kovačevića…

Dobitnik je niza najprestižnijih nagrada među kojima su “Zlatna ruža” na Festivalu u Veneciji, “Zlatna Haridba” na festival u Taormini , “Zlatni laćeno” u Avelinu, više Zlatnih I Srebrnih Arena na Pulskom festival, “Dobričin prsten”, “Pavle Vuisić”, “Statueta Joakim Vujić”, “Zlatni pečat” Jugoslovenske kinoteke, “Beogradski pobednik” i druge…

Među nagradama koje dodeljuju mediji izdvaja se priznanje “Večernjih Novosti” – “Glumica veka” (uz Miru Stupicu).

Podijeli članak: