NOVA NEIDENTIFIKOVANA LETELICA NADOMAK SRBIJE! Zemlja NATO digla lovce, evo iz koje zemlje je došla

Vijesti

Ponovo drama na nebu.

Mađarska je juče podigla lovce “Gripen” da bi presreli neidentifikovanu letelicu koja je krenula iz Ukrajine – pišu lokalni mediji, pozivajući se na Ministarstvo odbrane.Letelica je primećena iznad istočnog dela zemlje i kretala se ka Slovačkoj.

Gripeni su se, nakon patroliranja iznad tog područja, vratili u bazu.

Od kako je započeo rat u Ukrajini Europske zemlje čuvaju svoje nebo mnogo više nego ranije. Ukrajina je primjer da se Putinove prijetnje trebaju uzimati jako ozbiljno, naročito na Balkanu i u BiH.

Milorad Dodik neće prezati ni od čega, svjestan da bi ove godine mogao odigrati svoje zadnje karte, tvrdi Tonino Picula (EPA). Ako završi sa Ukrajinom, slijede baltičke zemlje i Zapadni Balkan.

Ovu rečenicu čuli smo zabrinjavajuće mnogo puta otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin prošle sedmice nasrnuo na Ukrajinu, agresijom bez presedana koja je šokirala čitav svijet.

Mnogi ugledni zvaničnici, od generalnog sekretara NATO pakta Jensa Stoltenberga i predstavnika Evropske unije za vanjsku politiku Josepa Borella, pa do bivših visokih predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka i Christiana Schwarz-Schillinga, više ili manje upozoravaju da bi se rat u Ukrajini i dramatično zaoštravanje odnosa na relaciji Rusija – Zapad mogli manifestovati na tradicionalno najtrusnijem evropskom tlu – Zapadnom Balkanu.

 

Podijeli članak: