Njemački mediji: Sruši li NATO ruski avion, treći svjetski rat ne bi bio pitanje kilometara, nego sati

Vijesti

Ruski raketni napadi u blizini poljske granice pokazuju kako nas malo dijeli od ulaska NATO-a u sukob, pišu njemački mediji.

Međutim razvoj na ratištu u Ukrajini sugeriše da bi uskoro moglo doći do nekakvog sporazuma. Ruska vojska u nedjelju je sa više od trideset projektila gađala vojni poligon Javoriv nedaleko od Lavova – samo dvadesetak kilometara od poljske granice. Prema ukrajinskim izvorima, ubijeno je najmanje 35 ljudi, dok je 134 ranjeno.

Prema Moskvi, u napadu je ubijeno “do 180 stranih plaćenika”. Poligon je ranije služio za vojne vježbe ukrajinske vojske s članicama NATO-a, a instruktori NATO-a i SAD-a ondje su obučavali ukrajinske vojnike.

“Ako Moskva, kako je najavljeno, nanišani i isporuke oružja sa Zapada, moglo bi doći do novih udara u blizini istočne granice NATO-a”, piše Frankfurter Allgemeine Zeitung.

“Ne treba pasti na tu provokaciju, ali ne treba biti ni zaplašen. Što rat više napreduje, sve je vjerovatnije da će ruske trupe upasti i u zapadni dio zemlje. S obzirom na trenutne vojne probleme i snagu NATO-a, čak bi i za pogibeljnog ratnog gospodara kakav je Putin bio jedva izgledan pothvat da sada još uđe u konfrontaciju s NATO-om. Zapad bi trebao ostati pri svojoj strategiji: Vidljivo i vjerodostojno osiguranje istočnog krila, praćeno posrednom podrškom Ukrajini”, ocjenjuje frankfurtski list.

Poruka u više pravaca Putin napadima kod Lavova šalje poruke u više pravaca, smatra komentator Ludwigsburger Kreiszeitunga:

“Ukrajincima poručuje da ni na zapadu zemlje nisu sigurni. Ali to je i poruka za NATO jer su na poligonu navodno bili strani instruktori i promatrači. Putin nije spreman trpjeti inozemnu vojnu pomoć za Ukrajinu i napadom ostvaruje prijetnju da će prekinuti isporuke oružja vlastima u Kijevu.”

Raketiranje kod poljske granice pokazuje “da se Zapad kreće po tankoj žici”, tako piše list Stuttgarter Nachrichten.

“Jasno je da bi NATO morao reagirati na eventualni ruski udar na Poljsku i time vlastiti teritorij. Međutim, kad bi NATO zajamčio zabranu letenja iznad Ukrajine, time bi se obavezao pucati na ruske borbene avione. Time svjetski rat ne bi bio pitanje kilometara, nego sati.”

“Zapad mora djelovati, a ne samo reagovati na Putina” List Mitteldeutsche Zeitung vidi strateške greške Kremlja jer je podcijenjena spremnost Ukrajine na otpor, a precijenjeno prorusko raspoloženje u toj zemlji. Rusko stanovništvo, uz to, pati pod sankcijama.

“U tome se sastoji neočekivana šansa za ukrajinskog predsjednika Zelenskog. Kremlj još jedino računa na ratnu pobjedu. Ukrajina se nasuprot tome može jedino nadati rješenju za pregovaračkim stolom – do tada se mora opirati napadima, što Zelenskij zna.” Vrijeme je da se “izgradi most” prema Putinu,”  piše Südwest Presse:

“Ne iz suosjećanja s Putinom, nego da bi se patnje u Ukrajini što prije okončale. Most ne bi zamijenio sankcije, već bi im bio pridodan”, piše list. To bi moglo ovako izgledati: “Zatežemo uzde jače, ali ih popuštamo ako Putin dođe za pregovarački stol. Zapad mora djelovati, a ne samo reagovati na Putina.” (DW)

Podijeli članak: