NEVEROVATNO: Trogodišnjakinji su ugradili 3D lobanju! (FOTO/VIDEO)

Zdravlje

Han Han prva je devojčica na svetu kojoj su presadili lobanju odštampanu 3D štampačem.

Trogodišnja devojčica, poznata kao “beba sa velikom glavom”,je  imala retko stanje usled kojeg joj je glava porasla četiri puta od normalne veličine. Natečenost je dovela Han Han u rizik da ostane slepa, kao i da dobije mnoge infekcije mozga.

Devojčica je rođena sa hidrocefalusom – stanje pri čemu se tečnost nakuplja u mozgu, što uzrokuje preteran rast glave i može dovesti do ozbiljnog oštećenja mozga. U njenom slučaju, stanje je bilo toliko ozbiljno da je tečnost zauzimala 85% mozga. Iz tog razloga joj je lobanja postala veoma tanka, a i dotok krvi je bio slab. S obzirom da joj je glava bila teška skoro kao pola njene ukupne težine, Han Han je imala problem da podiže glavu sa jastuka, pa je skoro godinu dana bila vezana za krevet.

Doktori su upozorili porodicu da bi njena lobanja svakog trenutka mogla da pukne i da je operacija neophodna. Kako je ujedno takva procedura i veoma skupa (između 64.000 i 80.000 dolara), porodica je uspela da sakupi četvrtinu potrebnog novca, dok su jedni strani donatori priložili ostatak.

Tokom operacije, devojčici su odstranili lobanju, repozicionirali mozak i izbacili veliku količinu tečnosti. Kako će Han Han rasti, tako će i titanijumski implanti napravljeni pomoću 3D štampača, srasti sa kostima i na taj način učvrstiti njenu lobanju.

Doktori smatraju da će se u potpunosti oporaviti.

https://www.youtube.com/watch?v=5y023uPGGWc

Podijeli članak: