“Nema uhapšenih, pratnja trebalo da vrati Vučića”!!

Vijesti

Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tela BiH Mirsad Vilić je rekao da je na pratnji premijera Srbije Aleksandra Vučića bilo da prepozna situaciju.

“Dva puta sam zvao Vučića, nisam potpirivao narod”
On je naveoda  je trebalo da oni Vučiću, odmah posle privih povika u Potočarima i prve bačene patike, kažu da se vrati nazad, a ne da nastavlja putem kojim su krenuli.

Vilić kaže da je bio na licu mesta, na 50 metara od premijera, i da su učinili sve što su mogli, ali da je na Vučićevim pratiocima, koji ga neposredno štite, bilo da mu kažu da se vrati nazad, odmah posle prvih povika.

Odlučeno je da se ide napred prema vozilu i u tom gornjem delu došlo je do bacanja određenih predmeta. Glavni pratilac nije doneo odluku da se vrate nazad već su nastavili kretanje“, kazao je Vilić.

Na pitanje da li on to prebacuje krivicu na obezbeđenje premijera Srbije, Vilić je odgovorio da ne prebacuje, ali da “ne može on premijeru Srbije da zabrani da nešto uradi ili ne uradi”.

“U ovakvom slučaju, štićena ličnost treba da sluša svog glavnog pratioca. Trebalo je prepoznati situaciju i kada je primećena prva bačena patika, zvižduk ili slično trebalo je odustati od daljeg kretanja i vratiti se nazad”, kaže Vilić.

On je rekao da su u trenutku napada na Vučića pripadnici Direkcije stajali duž trase na svakih pola metra, te da je bila i zaštitna ograda celom dužinom, ali da se, nažalost, desilo to što se desilo.

“Nastavljamo dalje da radimo po zahevu Tužilaštva, analiziraćemo i naš rad da bi se utvrdili eventualni propusti. Sigurno je da se moglo nešto bolje uraditi da ne dođe do napada. Mi smo dali sve od sebe, dali smo veliki doprinos i svojim telima štitili štićenu ličnost, ali desilo se to što se desilo”, rekao je Vilić.

Dodao je i odao da su četiri pripadnika Direkcije lakše povređena i da su oštećena dva vozila – ambasade i Direkcije.

Vilić je dodao da su pripadnici Direkcije, zajedno sa kolegama iz MUP-a Republike Srpske, bili uključeni i u evakuaciju premijera i njegove pratnje, kao i ambasadora Srbije u BiH.

On je naglasio da nije imao informaciju da su dve grupe navijača započele incident i da je za to prvi put čuo iz medija.

“Taj obaveštajni podatak, ako je neko imao, trebalo je da podeli sa svima i mislim da policijske agencije o tome nisu imale informaciju”, rekao je on, tvrdeći da nije tačna ni informacija da je pre napada pomerena zaštitna ograda.

Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tela BiH je podvuikao da policijski službenici preduzimaju određene mere i radnje po nalogu Tužilaštva BiH, kako bi identifikovali napadače na premijera Srbije.

On je rekao da za sada nema informaciju da je bilo ko uhapšen i da timovi Direkcije trenutno pregledaju snimke, kako bi prepoznali i identifikovali napadače, prenose “Nezavisne novine”.

Na pitanje šta je sa napadačem sa akreditacijom, koji je viđen na snimku kako ga drže pripadnici Direkcije, Vilić je odgovorio da se radi i na njegovoj identifikaciji, kao i da će posle saslušanja biti utvrđeni motivi, razlozi i namere iz kojih je napad izvršen.

Podijeli članak: