“NATO IMA JOŠ VREMENA DA SE PRIPREMI ZA NEIZBEŽAN NAPAD RUSIJE” Nemački general izneo ŠOKANTNA predviđanja – Ukrajina će biti podeljena

Vijesti

Ne postoji scenario po kojem bi NATO poslao svoje snage u Ukrajinu, rekao je novinarima general nemačke vojske.

U intervjuu za Die Velt, general Eberhard Zorn negativno je odgovorio na pitanje da li bi NATO mogao da se umeša u Ukrajinu ako Rusija upotrebi oružje za masovno uništenje protiv te istočnoevropske zemlje.

Naglasio je da “ono što su rekli nemački savezni kancelar, kao i predsednik SAD Džo Bajden” i dalje važi, odnosno da “ni pod kojim okolnostima nećemo rasporediti svoje snage na ukrajinsku teritoriju”.
Nemački general je dalje utvrdio da je planiranje ruske vojne operacije u Ukrajini bilo pogrešno, jer su komandanti napravili neke velike logističke greške.

Zorn je takođe predvideo da će sukob u Ukrajini sve više prerasti u borbe u gerilskom stilu. Takav razvoj događaja bi, međutim, značio još više civilnih žrtava, dodao je on, prenosi RT na ruskom.

Na pitanje da li Ukrajina ima šanse protiv Rusije, Zorn je odbio da spekuliše o ishodu sukoba.

Govoreći o Oružanim snagama Nemačke, Zorn je istakao da je kancelar Olaf Šolc izdvojio 100 milijardi evra za modernizaciju Bundesvera.On je takođe ukazao na potrebu za sistemom protivvazdušne odbrane koji bi mogao efikasno da zaštiti zemlju od ruskih raketa “Iskander” stacioniranih u Kalinjingradskoj oblasti.

Razvoj takvog sistema u Nemačkoj bi, međutim, oduzeo previše vremena i resursa, priznao je general, rekavši da podržava kupovinu gotovih sistema od SAD-a ili Izraela.

Zorn je rekao da “u ovom trenutku ne vidimo nikakve naznake neminovnog ruskog napada na zemlje članice NATO-a”, pa stoga vojna alijansa još uvek ima vremena da “proširi” svoje kapacitete i “ojača istočni bok”.

General je otkrio da bi NATO mogao “do kraja maja rasporediti neophodne borbene grupe u svim zemljama od Baltičkog mora pa sve do Crnog mora”. Nemačka takođe očekuje da će 2025. godine NATO-u obezbediti potpuno modernizovanu diviziju sačinjenu od 15.000 pripadnika “obučenih, opremljenih i stoga spremnih za akciju”, rekao je Zorn.

Podijeli članak: