NAKON UKRAJINE, NOVI RAT NA POMOLU? Izdato upozorenje građanima kako da reaguju u slučaju NAPADA!

Vijesti

Vojne vlasti u Tajpeju danas su prvi put objavile priručnik za civilnu odbranu, dajući građanima smernice za preživljavanje u slučaju ratnog scenarija.

Tajvanski priručnik detaljno opisuje kako pronaći javna skloništa u slučaju bombardovanja, putem aplikacija za pametne telefone, zalihe vode i hrane, kao i savete za razlikovanje sirena za vazdušnu opasnost i pripremu kompleta za hitnu pomoć – prenosi Rojters.

Kako se navodi, zvaničnici ministarstva odbrane su pojasnili da je reč o informacijama kako građani treba da postupaju u slučaju moguće vojne krize ili katastrofe,i da će priručnik, rađen po ugledu na slične vodiče koje su izdali Švedska i Japan, biti dodatno ažuriran lokalnim informacijama kao što su lokacije skloništa, bolnica i prodavnica za svakodnevne potrebe.

Planiranju priručnika prethodio je napad Rusije na svog suseda, što je izazvalo debatu u Tajpeju o mogućim uticajima ukrajinske krize na Tajvan i načinima za jačanje spremnosti, kao što su reforme u obuci rezervista i produženje obaveznog služenja vojnog roka – navodi britanska agencija. Kina, koja Tajvan smatra svojom teritorijom, nikada se nije odrekla upotrebe sile da bi ostrvo stavila pod svoju kontrolu i pojačala je vojne aktivnosti u poslednje dve godine u neposrednoj bilizini, dok je Tajpej podigao nivo pripravnosti od početka rata u Ukrajini –  prenosi Rojters.

Podijeli članak: