Nakon stravične nesreće u kojoj su stradale majka i kćerka: U školi zatečen prizor koji smala srca…

Vijesti

Mještani Gradačca i Vučkovca u velikom su šoku nakon stravične saobraćajne nesreće u kojoj su u Opel Caddetu poginule učenica devetog razreda Osnovne škole “Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak” u Donjim Srnicama Irmela Kurbašić (15) i njena majka Ajša (38). ..

Velika tuga i bol

Učenica i njena majka su poginule  u sudaru s kamionom Mercedes firme “Papago” iz Lukavca, za čijim je upravljačem bio A. H. (31). U nesreći su teške povrede zadobile Sanela Džafić (25) iz Gračanice i njena trogodišnja kćerka A. Dž. te kćerka nastradale Ajše Minela Kurbašić (18) i Elvis Đonlić (25) iz Vučkovaca…

 

Ekipa “Dnevnog avaza” je posjetila kuću stradale Ajše i njene kćerke Irmele u Vučkovcima, u kojoj su se okupile brojne komšinice kako bi podijelile tugu s njihovim najbližima.,. Nakon što se rastala od muža, Ajša je posljednjih godina živjela u kući svoje majke Hatije. Bila je, govore njene komšinice, izuzetno vrijedna žena i zaista veliki borac, a od skromne zarade u jednoj trgovačkoj firmi je uspijevala  da svojim kćerkama osigura sve što im je potrebno.

Kobne večeri, su krenule u Gradačac, gdje je Irmela trebala učestvovati u defileu i proslavi svoju maturske večeri. Nažalost, samo pet kilometara od kuće na putu prema Gradačcu se dogodila  stravična nesreća u kojoj su izgubljena dva života.

Majka i nana stradalih Ajše i Irmele od prevelikog šoka nije bila u stanju govoriti za naš list… U velikom šoku su bile i Ajšine sestre Nusreta, Muhiba, Senada, Suada i Bajrama. One su nam rekle da se Irmela izuzetno radovala maturi i da je živjela za taj dan… Bila je odlična učenica i planirala je da se upiše u Medicinsku školu.

Velika tuga je prisutna i u OŠ “Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak” u Donjim Srnicama, u kojoj je Irmela završavala deveti razred… Direktorica ove ustanove Rabija Sadiković kazala nam je da su u prostorijama škole jučer ujutro vladali muk i tišina. Zbog prevelikog šoka među učenicima i nastavnicima, jučer nije bilo nastave. U učionici IX-1 razreda u trećoj klupi, umjesto uvijek vesele i nasmijane Irmele, bili su njena fotografija, cvijeće i knjiga žalosti.

Vijest o ovoj strašnoj tragediji učenike i njihove roditelje zatekla je u srijedu u restoranu “Kondor” kod Gradačca, gdje se trebala održati maturska večer.

“Bio je to preveliki šok za stotinjak učenika, njihove roditelje i nastavnike. Umjesto Irmelinog dolaska na matursko slavlje, stigla je vijest o tragičnoj nesreći… Zavladali su tuga i nevjerica, a umjesto igre i pjesme učenika, čuli su se samo jecaji… Nakon pola sata, razišli smo se kućama, a roditelji su donijeli odluku da se sredstva koja su trebala biti uplaćena vlasniku restorana za matursko slavlje, poklone porodici stradale Irmele”  govori direktorica Sadiković.

Delegacija menadžmenta i nastavnika Osnovne škole “Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak” u Donjim Srnicama JE  jučer  posjetila porodicu stradalih Ajše i Irmele i uručila im novčanu pomoć u iznosu od 1.000 maraka. Dženaza Ajši i Irmeli će se obavit danas u popodnevnim satima na mjesnom mezarju u Vučkovcima.

Trogodišnjakinji život ugrožen

Nakon što im je ukazana pomoć u Hitnoj službi Doma zdravlja Gradačac, povrijeđeni su prevezeni u Univerzitetski klinički centar Tuzla, čiji su ljekari kod trogodišnje A. Dž. konstatirali teške tjelesne povrede, dok su ostali putnici prošli s lakšim tjelesnim povredama…

 

Prema informacijama koje smo dobili od Eldara Šehića iz Službe za komunikacije UKC-a Tuzla, trogodišnjakinja je zadobila višestruke povrede i smještena je u Jedinici intenzivnog liječenja… U toku dana će bit  podvrgnuta operativnom zahvatu, u kojem će, zbog višestrukih povreda, učestvovati više ljekarskih timova.

“Njeno zdravstveno stanje je izuzetno teško i životno je ugrožena tako da su sve prognoze o ishodu liječenja za sada veoma neizvjesne” tako je saopćeno iz UKC-a Tuzla.

(avaz)

Podijeli članak: