NAKON ŠTO JE OPTUŽEN ZA SMRT BEBE: Prvi put progovorio hrvatski ginekolog…

Vijesti

Hrvatski ginekolog Nikola Kolak,koji je  prozvan za nestručno vođenje porođaja nakon kojeg je uslijedila smrt novorođene bebe Mateje Janković, u razgovoru za HRT je odbacio odgovornost za smrt novorođenčeta i optužbe da je nestručno vodio porođaj.

On u ovom intervju govori kako bi opet postupio jednako.

Tvrdi kako je Mateju Janković prvi put vidio 30.01., preuzimajući smjenu na odjelu. Pristupio joj je kao ženi s urednom trudnoćom, tvrdi, ali ne znajući da je začela medicinski pomognutom oplodnjom i da ima trombofiliju. Porođaj je, kako on govori, vođen prema pravilima struke i moderne medicine, no bio je težak. Kaže kako se dijete porodilo uz pomoć vanjskog hvata. Pokazalo je kretnje i jedan udah. Međutim dijete dalje nije reagiralo i pristupilo se hitnoj reanimaciji koja nije uspjela.

Odluku da porođaj ne obavi carskim rezom donio je ipak, kaže, u sekundi. Do sada je porodio veliki broj žena i ne smatra da je i u čemu pogriješio.

“Ne osjećam odgovornost za smrt djeteta. Vodio sam porod po savjesti učinio sam najbolje što sam znao i procijenio u tom trenutku, jer na kraju krajeva – za to sam školovan. Već 15 godina sam ginekolog i nisam imao incidenata. Najbolje da o tome sudi struka” , govori  dr. Kolak.

“Nekome je potreban grublji kontakt, nekome nježniji, nekome samo zamolba. U svakom slučaju, bez saradnje rodilje ne možemo provesti porod bez većih problema” , govorio je, pak, u razgovoru za RTL.

Šta misli pod “grubljim kontaktom”, objasnio je dodatno:

“Grublje ophođenje. Znači, povećanje koncentracije i saradnje kod rodilja. Žena mora roditi. Rodilja mora roditi. Ne može doktor roditi umjesto rodilje. Međutim, to se nekada tumači drugačije. Žao mi je ako moj način dovodi do toga, ali to je moj način” , rekao je.

Na intervju s doktorom Kolakom ponovo je  reagirala Mateja Janković, koja ne skriva ogorčenje zbog njegovih izjava.

“Nakon tri dana u bolnici nije izrazio sućut, nakon mjesec i pol dana nije izrazio sućut. Sad izražava sućut i svaljuje krivnju na primalje, na drugog doktora – znači samo on nije kriv. Ja ga nisam imenovala ni u jednom trenutku, ali su ga prepoznale druge žene, to je njegov problem” , rekla je za HRT Mateja Janković.
(Index.hr)

Podijeli članak: