Nagruvani bicepsi, tetovaže, zlatni krstovi i oružje: Ko su momci iz “Srbske časti” – doktori, vojnici, MMA borci i bivši kriminalci (FOTO)

Vijesti

Ukoliko se dokaže da su oni nekoga vrbovali, izvodili vojne vežbe ili da su pretnja po bezbednost bilo kojeg stanovnika, predstavnici ovog udruženja govore da su spremni da idu i na robiju.

Organizacija “Srbska čast” u poslednjih nekoliko dana je digla ogromnu prašinu u javnosti. Ova grupa je inače iz Niša, ali je veoma aktivna i na području Republike Srpske… Oni su takođe bili i u Banjuluci prilikom obeležavanja 26 godina od konstituisanja Republike Srpske. Pojedini zvaničnici i mediji iz BiH okarakterisali su ovu organizaciju kao paravojnu, dok njeni predstavnici u RS tvrde da se bave humanitarnim radom.

“Srbska čast” udruženje je osnovano u Nišu pre pet godina i broji više od 40.000 članova. Osnivač Bojan Stojković tvrdi da su humanitarci, ali je za N1 priznao i da u njihovim redovima navodno ima bivših kriminalaca.Ukoliko se dokaže da su nekoga vrbovali, izvodili vojne vežbe ili da su pretnja po bezbednost bilo kojeg stanovnika spremni su, govore i na robiju. U suprotnom traže odgovornost ministra bezbednosti BiH Dragana Mektića i novinara koji su u javnosti plasirali informacije da je “Srbska čast” paravojna formacija.

“Srbska čast” u Republici Srpskoj nema registrovano udruženje, nemaju članstvo već simpatizere zbog čega nije poznat broj sledbenika…Ako je suditi prema fotografijama sa društvenih mreža ovi momci vole da posećuju teretane, da se druže po kafićima, ali i da se često okupljaju na brojnim događajima i ističući u prvi plan pripadnost svojoj organizaciji. Takođe, pojedini članovi vole da se slikaju sa oružjem, da pokazuju mišiće, ali i svoje automobile.

Međutim, oni ističu da su društvena organizacija, kao i humanitarci koji nisu naoružani. Ističu da su patriote i pravoslavci koji pokušavaju da pomognu svom narodu. Navode da nisu politički orijentisani i da ih niko ne finansira.

Bojan Stojković je osnivač ovog udruženja i priznaje da u njihovim redovima navodno ima i bivših krimanalaca, ali da se ova organizacija bavi humanitarnim radom.

” Jesam dobio orden Ruske federacije od Kaljakina, generala, zato što sam vodio proteste protiv NATO-a u Srbiji, a ne zato što sam tamo neke obuke izvršavao u Rusiji” govori Stojković.

Stojković još dodaje i da su pojedine fotografije nastale i na određenim svečanostima poput obeležavanja godišnjice 63. padobranske brigade. Kaže da “Srbska čast” ima više od 40.000 članova širom sveta, piše N1.

“Kod nas ima i doktora i vojnika i svih pripadnosti. Možete da budete doktor ili ste bivši kriminalac. Svako ima prošlost svoju, važno je da li se pokajao ako je bio loš” govori Stojković.U medijima je tvrdio da nema dosije u policiji, što nikada nije dokazano, piše rtvbn.com.

Igor Bilbija, predsednik udruženja “Srbska čast” za N1 je rekao da njegovo udruženje nije politički obojeno.

“Što se tiče Udruženja “Srbska čast”, mi nemamo članove, imamo simpatizere. Moj brat ima registrovano Udruženje u Srbiji, mi ovde nemamo ali radimo na tome. Imamo puno simpatizera, mi smo patriotska organizacija, udruženje pravoslavaca, Srba, koja pokušava da pomogne našem narodu u skladu sa našim mogućnostima ” rekao je on  za N1.

Udruženje je u prošlosti sprovodilo humanitarne akcije, pomagali su socijalno ugroženima hranom i novčano, istakao je u razgovoru Bilbija.

” Kada smo pravili akciju za pomoć dečaku iz Banjaluke, operacija očiju, 1.200 evra su nam poslali Bošnjaci iz Beča. Na moje ime, Igor Bilbija” govori on… Komentarisao je i izjave ministra sigurnosti Dragana Mektića o Udruženju “Srbska čast”.

“Da sam ja lično u pitanju ne bih komentarisao. Jer je to bolesna laž. Pošto je organizacija u pitanju, to je bolesna izmišljotina. Napad je to na mene, moju porodicu, moju bezbednost. Ja kao pravoslavac, Srbin, imam drugara Hrvata, Bošnjaka, Albanaca. Oni su se pokazali u ova tri dana, zvali su me privatno… Neki su hteli da dođu i sede sa mnom. Moji Bošnjaci će da vam kažu ko sam i šta sam”  govori  on.

Milorad Dodik i SNSD ne finansiraju rad Udruženja, rekao je:

“Ja predsednika Milorada Dodika ne poznajem. Niti on mene. Slikali smo se, čast mi je slikati se sa predsednikom Republike Srpske. Slavio sam Dan RS, slaviću ga dok RS postoji. Nisam ja sam na ulici bio, hiljade su bile. Nismo ništa uradili” govori on.Govori da se fotografisao u uniformi ali da se nije slikao sa oružjem.

“Slikali smo se sa veteranima u njihovim uniformama ovde ispred udruženja i skinuli ih. A oružje, ne znam o kojem oružju govorite. Ja se sa oružjem nisam ni fotografisao. Ono Bojan što se slikao možete da pitate njega, a to su airsoft klubovi u Srbiji” govori Igor Bilbija, “Srbska čast RS”.

 

 

 

Strah vlasti u BiH

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić je 12. januara potvrdio pisanje jednog sarajevskog portala da obaveštajno-sigurnosne službe BiH raspolažu saznanjima da udruženje “Srbska čast” radi na formiranju paravojne formacije u Republici Srpskoj.

“Raspolažemo tim informacijama već duže vreme. Prikupili smo dosta informacija vezano za to” kazao je Mektić za portal Klix.ba. Humanitarci, rekao je, ne oblače ratne uniforme i ne nose oružje.

-“Na RTRS-u je nedavno bilo humanitarno veče… Bili su tu predsednik RS, premijerka i ostali… I niko nije bio u vojnoj uniformi. Zašto nisu i oni obukli vojne uniforme, zašto se nisu istetovirali i nabildovali i pokazivali oružje” – zapitao je tada Mektić.

On je još rekao da je ovo pokušaj da se obmanu narod i građani. Ministar je rekao da ga formiranje paravojnih formacija podseća na početak rata.Mektić je dodao i da su članovi Srbske časti “okupirali” jedan kafić u Banjaluci pre defilea 9. januara te zapitao zašto se institucije RS nisu ogradile od toga, prenose Agencije.

” U jednom kafiću, pre nego će izaći na paradu, zaposeli su čitav kafić. To je bio strah i trepet, samo što nisu počeli legitimisati ljude. Kakve to veze ima sa insitucijama RS? Zašto se institucije RS ne ograde od takvih pojava? Oni su ih čak i pozvali, pokušali da ih podvedu pod Veterane RS “kazao je Mektić, preneo je sarajevski portal Klix.

telegraf.rs

 

Podijeli članak: