Mihajlo je 38 godina živeo sa FILTEROM ZA ULJE u mozgu,kad su doktori vidjeli…

Zdravlje

Mihajlo Cvetojević (64) iz Ljubovije je živeo 38 godina sa delom automobilskog filtera za ulje u mozgu. On je pre dva meseca prvi put osetio posledice toga i to tako što je počeo konstantno i nekontrolisano da ponavlja jednu psovku.

Naime,Mihajlo je sa 24 godine doživeo saobraćajnu nezgodu. Tada je on zadobio prelom lobanje i pukla mu je moždana opna. I tada je deo filtera za ulje, valjkastog oblika, dužine oko tri i po centrimetra, završio u njegovom mozgu. Lekari tada nisu ni pomislili da mu je strano telo ušlo u glavu. Brzo je operisan, oporavio se i vratio svakodnevnom životu.

“Nikada nikakve tegobe nisam imao. U poslednjih pet godina prvo su počele nesvestice, ali ne tako često. Nisam obraćao pažnju na to” govori Cvetojević, koji se trenutno oporavlja u Klinici za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije.

Odjednom sam krenuo da psujem. I to j***ga. Samo to. Ništa drugo nije izlazilo iz mojih usta. Nisam mogao da se kontrolišem. Supruga me je molila da idemo kod lekara, ali nisam hteo ” govori  Mihajlo.Medjutim poslije tih simptoma oduzela mu se desna noga i ruka.

Porodica da je odmah odvela u Klinički centar Srbije. Urađen mu je skener i magnetna rezonanca, a rezultati nisu bili ohrabrujući. Ali, lekari i dalje nisu znali šta je u pitanju. Sumnjali su na gnojnu upalu mozga ili na neki opasan tumor.

Mihajlo je, u međuvremenu, počeo otežano da govori i nije mogao da hoda.

“Niko mi ništa nije govorio. Znao sam da sam došao u bolnicu da umrem” govori Mihajlo.

Direktor Klinike za neurohirurgiju Miloš Joković bio je vođa tima koji je prošle nedelje operisao Mihajla.

“Kada smo podigli kost i moždanu opnu, opipao sam nešto tvrdo i video crni predmet. Zbunjeno sam ponovo pogledao snimak i skenere, ali toga na njima nije bilo. U neverici sam ponovo proverio da nije drugi pacijent u pitanju. Kada sam se razuverio, svi u sali smo posmatrali strano telo koje je potpuno obraslo u mozgu. Kada smo ga izvadili, bili smo u šoku” govori Joković,  i dodaje da mu se ništa slično nije dogodilo u karijeri.

Mihajlu se od tada stanje poboljšalo, počeo je i da hoda. Lekari ga smatraju izlečenim. Posebno šokantno zvuči činjenica da je deo filtera za ulje svih ovih godina šetao po Mihajlovom mozgu.

Mihajlu je u saobraćajnoj nezgodi lobanja pukla u slepoočnom predelu, a filter smo našli u središtu glave. To znači da se on godinama pomerao, menjao položaj. S druge strane, taj deo napravljen je od bakelita, materijala koje je nemoguće videti na magnetnoj rezonanci. Na kraju, filter je bio izvor njegovih problema, stvorio je gnojnu upalu mozga i to bi ga vremenom i ubilo” tao ovu neobičnu situaciju objašnjava neurohirurg Dragan Savić, koji je prisustvovao operaciji.

( Izvor: Blic/Sonja Todorović)

Podijeli članak: