Medvedev Evropi: Znate li šta će vam se dogoditi za samo nedjelju dana ako uvedete embargo na uvoz ruskog gasa?

Vijesti

Potpredsjednik Vijeća bezbjednosti Rusije je ocijenio da Evropa, ako uvede embargo na ruski gas, neće izdržati bez tog energenta ni nedjelju dana.

“Cijenimo dosljednost i principijelnost naših evropskih partnera. Posebno kada uzmemo u obzir najnovije podatke Međunarodnog monetarnog fonda da Evropa bez ruskog gasa može da izdrži najviše šest mjeseci. Ali ako ćemo iskreno, jedva da i nedjelju dana može da izdrži”, napisao je Medvedev na Telegramu.

On je naveo i da je Evropska komisija “čak dozvolila da se gas plaća u rubljima” što, kako tvrdi, “dokazuje da se ukaz ruskog predsjednika Vladimira Putina po pitanju plaćanja u ruskoj nacionalnoj valuti zapravo može primijeniti na evropski biznis”. U međuvremenu, Evropska je komisija saopštila da evropske kompanije mogu da zaobiđu zahtjev Moskve da plaća gas u rubljama tako  što bi plaćale u eurima ili dolarima i zatim ih konvertovali u rusku valutu.

Kompanije bi pritom trebalo da traže dodatne uslove uz takve transakcije, poput izjave da su svoje ugovorne obaveze ispunile nakon što plate u valuti koja nije ruska, navela je Evropska komisija.

Savjet Komisije nije pravno obavezujući već je pokušaj usmjeravanja rasprave o tome kako platiti ruski gas a ne prekršiti sankcije..

Portparol Evropske komisije smatra da bi firme trebalo da se drže valute dogovorene u svojim ugovorima s Gaspromom, a u 97 posto njih dogovoreni su evri ili dolari.Režim sankcija EU-a ne zabranjuje kompanijama otvaranje računa kod Gasprombanke ili angažman s bankom u pokušaju traženja rešenja, stoji još u dokumentu koji se pojavio u Briselu.

 

Podijeli članak: