Međeđe brdo: Član Predsjedništva BiH pokrovitelj Grmečke koride !!

Vijesti

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić primio je delegaciju Udruženja “Grmečka korida – Međeđe brdo 1772”.

Ivanić i predstavnici Udruženja “Grmečka korida – Međeđe brdo 1772” danas su konstatovali da „vlasti Unsko-sanskog kantona i općine Sanski Most, po drugi put zaredom, opstruišu održavanje Grmečke koride“.

Ivanić, kao pokrovitelj ”Grmečke koride”, danas je u Banjoj Luci razgovarao s delegacijom ovog udruženja koju je predvodio predsjednik Neno Dobrijević, te su kao neosnovano ocijenili formalno opravdanje vlasti iz Sanskog Mosta da je prostor na kojem bi trebalo da se održi ova viševjekovna manifestacija pod minama.

Organizatori ”Grmečke koride” su, nakon detaljnih provjera, dobili potvrdu Centra za uklanjanje mina u BiH (BHMAC) da na predviđenoj lokaciji na Međeđem brdu nema mina, a podsjećaju i da je ova manifestacija prije dvije godine već bila organizovana na istom prostoru, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Stoga  na sastanku u Banjoj Luci je  zaključeno da je u pitanju svjesna opstrukcija održavanja ”Grmečke koride” i želja da se zabrane manifestacije koje asociraju na srpski identitet Podgrmeča.
Ako se imaju u vidu teški uslovi života Srba povratnika na taj prostor, posebno loša infrastruktura i činjenica da mnoge povratničke porodice ni danas nemaju električnu energiju, niti da postoji mogućnost da djeca izučavaju srpski jezik, zabrana ovakvih manifestacija pokazuje licemjerstvo politike u Federaciji BiH, koja je prepuna pozivanja na multietničnost, a sve čini da se u praksi opstruiše svaki povratak Srba na te prostore.“

Stoga će član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske insistirati na pravu Srba da imaju normalan život u Federaciji BiH i neće odustati od održavanja ”Grmečke koride”, koja je uvijek bila simbol borbe srpskog naroda za svoju slobodu.

Radiosarajevo.ba

Podijeli članak: