Marina Ovsjanikova, ruska novinarka koja je uputila antiratnu poruku u programu je nažalost…

Vijesti

Marina Ovsjanikova (Ovsyannikova) koja je na ruskom javnom servisu razvila antiratni transparent, nakon čega je privedena, a potom puštena na slobodu uz novčanu kaznu, obratila se uživo putem videolinka. Ovsjanikova je zabrinuta za svoju sigurnost i kaže kako se nada da će njen bunt protiv rata otvoriti oči Rusima.

U svom prvom javnom obraćanju od njenog protesta u ponedjeljak, Ovsjanikova je rekla da su potresne slike iz Ukrajine vratile njena vlastita sjećanja iz djetinjstva na odrastanje u Čečeniji, razorenom ratom nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Sada mnogi strahuju za njenu sudbinu.

“Sada, petnaest sati kasnije, a mi se još uvek nismo čuli sa njom. Strahovi od zlostavljanja od strane islednika opravdano brzo rastu”, naveo je Kevin Rotrok, jedan od urednika ruskog opozicionog medija Meduza.

Kako prenosi ruska agencija TAS, Ovsjanikova je privedena neposredno nakon što je stala pred kameru tokom programa “Vremja”. Ona će verovatno biti pozvana na odgovornost za “javne akcije koje imaju za cilj diskreditaciju akcija ruskih oružanih snaga u cilju zaštite interesa Ruske Federacije i njenih građana”, navodi se u saopštenju novinske agencije.

Ruska agencija dodaje da bi Ovsjanikova mogla biti optužena i za podsticanje “građanske neposlušnosti” pozivanjem Rusa da protestuju protiv rata.

Ko je zapravo Ovsjanikova?
Iako su neki požurili da zaključe da se radi o insceniranom incidentu, Rotrok insistira da se radi o iskrenoj nameri ove urednice da izrazi svoj stav protiv ruske invazije na Ukrajinu.

Ovsjanikova živi i radi u Moskvi na televiziji Prvi kanal. Njen otac je Ukrajinac, pa je sasvim jasno da je i zbog toga protiv rata.Prema nekim izvorima njen bivši muž Igor Ovsjanikov radi u RT (Rusija danas), ruski propagandni medij, i on navodno ometa advokate i aktiviste za ljudska prava koji pokušavaju da joj pomognu.

Podijeli članak: