Mađarska zaustavila voz sa izbjeglicama: Nije dopustila ulazak u zemlju

Vijesti

Mađarska u nedjelju nije dopustila da na njezin teritorij uđu dva međunarodna voza iz Srbije jer su u njima bile izbjeglice,javili su iz   Željeznice Srbije.

Prvo je u Subotici zaustavljen međunarodni putnički voz koji je iz Beograda ka Budimpešti krenuo u subotu navečer jer ga Mađarske  željeznice (MAV) nisu htjele primiti zbog  velikog broja migranata i izbjeglica koji su u voz ušli u Beogradu.

Prema tvrdnjama srbijanskih medija, taj voz je do nedjelje ujutro u Subotici čekao dozvolu da pređe granicu, kad je oko 7,45 sati definitivno otkazan nastavak putovanja, a svi izbjeglice ostale su u Subotici.

Problem su imali i putnici u međunarodnom vlaku Avala, koji je iz Beograda krenuo u nedjelju ujutro za Beč preko Budimpešte jer Mađarske željeznice nisu dopustile ulaza na teritorij Mađarske. Voz je stajao sve dok nisu usključeni vagoni u kojima su se nalazili migranti, naglašava se u priopćenju Željeznice Srbije.
Izbjeglice nisu željele izići iz voza jer su kupili karte za Budimpeštu, iako nisu imali potrebne dokumente za ulazak u zemlju, a ta je činjenica na društvenim mrežama otvorila debatu o tome “ko je uopće u Beogradu mogao prodati karte izbjeglicama“, ako se znalo  kakvu politiku prema njima vodi Mađarska.

Izbjeglice su ostale u Subotici, a za ostale putnike organiziran je dalji prijevoz“, javio je u nedjelju navečer dopisnik Radio-televizije  Srbije (RTS) iz Subotice, odakle je vlak nastavio putovanje uz zakašnjenje od skoro dva sata.

Željeznice Srbije u saopćenju su uputile izvinjenje svim putnicima zbog neugodnosti naglašavajući kako je kašnjenje “prouzrokovano činjenicom da Mađarske željeznice nisu željele primiti vozove na svoj teritorij, jer su se u njima nalazili migranti“.

 

Prema podacima koje je priopćio srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić, od početka ove godine do kraja kolovoza “državnu granicu Srbije ilegalno je prešlo više od 120. 000 ljudi, od kojih je namjeru da zatraži azil u Srbiji iskazalo nešto manje od 108. 000, ali je samo 500 osoba to zaista i učinilo”, opredijelivši se da živi u Srbiji.

Radiosarajevo.ba

Podijeli članak: