Mađarska počela izgradnju zida visokog četiri metra na granici sa Srbijom!

Vijesti

Mađarska je počela gradnju zida na južnoj granici sa Srbijom kako bi spriječili nepredviđeni ulazak imigranata, objavila je danas vlada ove zemlje.

Vojno osoblje počelo je radove na 150 metara prostora ovog jutra u predgrađu grada Morahalom gdje su buldožeri i druga teška mašinerija pripremali tlo za gradnju.

Dnevno u prosjeku 1.000 ilegalnih imigranta pređe granicu s Mađarskom tako da je to postao veliki problem i njegova kontrola je bitan zadatak”, kazali  su ministri unutrašnjih poslova i odbrane Mađarske u zajedničkoj izjavi.

Glasnogovornik vlade ove zemlje Zoltan Kovač kazao je da je Mađarska posvećena izgradnji ograde, za koju kažu da je privremena mjera.

Izgradnja se odvija u skladu sa izvornim namjerama i rasporedom”, kazao  je Kovač.

Ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto rekao je ranije kako će ograda biti visoka četiri metra i da će biti izgrađena na 10 područja koja su najizloženija pritisku imigranta, uz granicu dugu 175 kilometara između Mađarske i Srbije.

Oko 80.000 imigranata i izbjeglica je ušlo u Mađarsku ove godine. Osamdeset posto njih je iz zemalja uništenih ratom poput Sirije, Iraka i Afganistana. Većina njih je tražila azil, ali brzo odlaze u druge zemlje Evropske unije poput Njemačke i Švedske.

(klix)

Podijeli članak: