LUKAVAC: Stanimir je prihvatio islam i promijenio ime u Hamza

Vijesti

Rudar u penziji, 54-godišnji Stanimir Todorić prošlog je petka, nakon džuma-namaza, realizirao svoju višemjesečnu želju o prelasku s pravoslavlja na islam. U džamiji u Turiji, nedaleko od Lukavca, Stanimir je promijenio ime u Hamza, prihvatio islam i obećao da će naučiti sve ono što mu je potrebno za samostalno obavljanje namaza.

Povratak u Cerik 

Na poklon je od Zijada ef. Vehabovića i Tarika ef. Trape dobio Kur'an, koji se nalazi na posebnom mjestu u njegovoj porodičnoj kući.

Odluku o prelasku s pravoslavlja na islam nisam donio preko noći. Namjeravao sam to učiniti još prošle zime, ali su mi rekli da ne žurim. Poslušao sam ih i, nakon nekoliko mjeseci, donio definitivnu odluku o prelasku s pravoslavlja na islam” govori Hamza Todorić na početku razgovora za naš list.

U naselju Cerik juče smo ga zatekli u radnom odijelu kako s Himzom i Dervišom Stuparom betonira dvorište. Inače, u naselje Cerik došao je 1986. godine. Oženio se, dobio kćerku, ali je devedesetih godina prošlog stoljeća, trbuhom za kruhom, otišao u Srbiju. Kao rudar radio je u jednom od rudnika na srbijansko-bugarskoj granici, a lani, nakon penzionisanja, vratio se u ovo naselje.

Dok sam radio u Srbiji, sa mnom je bila i moja porodica. Nikada se nismo razdvajali. Supruga se u Cerik vratila prije osam godina, a ja sam ostao u samačkom domu i čekao penzionisanje. Kada sam dočekao penziju, odlučio sam se na povratak”  počinje svoju priču Hamza.Hamza na džumi: Ne mogu opisati kako sam se osjećao kada su mi moje džematlije upućivale čestitke

Lijepo sam prihvaćen 

O islamu, priznaje, malo zna, ali obećava da će učiti o vjeri koju je prihvatio i pridržavati se dobivenih uputa.

“Za mene je islam najbolja vjera. Proteklo je nekoliko dana otkako sam musliman, faktički ne znam ništa o islamu, ali dat će Allah dragi da sve što mi je potrebno i naučim” govori Hamza Todorić.

U džematu Turija prihvatili su ga na najbolji mogući način. Džematlije su mu nakon džuma-namaza prišle, stisnule ruku iako mnoge od njih uopće nije poznavao.  “U petak ću opet na džuma-namaz. Znam za sve običaje, ali i zabrane u islamu. Želim sve to naučiti, ali i zapostiti kada dođe mjesec ramazan. Iza moje odluke o prelasku s pravoslavlja na islam nema nikakvih skrivenih namjera. Ovo je samo moja odluka i ne mogu vam opisati kako sam se osjećao kada su mi moje džematlije upućivale čestitke” kazao je on.

 Tarik ef. Trapo: Rekao sam mu da ne žuri

Tarik ef. Trapo, imam u džamiji u Turiji, gvori  da se Stanimir Todorić izvjesno vrijeme interesirao o načinu prelaska na islam. Savjetovao mu je da ne žuri i da samostalno donese konačnu odluku.  – Rekao sam mu da ime može promijeniti u prisustvu dva svjedoka, ali sam mu predložio da to učini javno i pred džematom, jer nakon što ga džemat prihvati, niko kasnije njegovu odluku ne može osporiti. Rekao mi je da je uz suprugu, koja je muslimanka, znao nešto proučiti, ali je pristao učiti suru po suru da bi mogao samostalno obavljati namaz – kaže ef. Trapo.

Ja uvažavam sve vjere 

Hamza Todorić je svojevoljno postao musliman i ne očekuje da će ga rodbina pravoslavne vjeroispovijesti osuditi zbog takve odluke.  – Za sada nisam imao nijedan negativan komentar. Ne vjerujem da će ih i biti. Uvažavam sve vjere, ali za mene je islam najbolja vjera i to je jedina istina – zaključuje Hamza Todorić.

avaz.ba

Podijeli članak: