KRALJU POČIVAJ U MIRU: Preminuo naš poznati…

Vijesti

Niška bokserska legenda Dragiša Stanković preminuo je posle kraće bolesti. Stanković je rođen 1939. godine u Vlasotincu, ali je ubrzo otišao u Niš, na školovanje. Boksom je počeo da se bavi sa 17 godina, a već sledeće godine je bio kapiten prvog tima i samostalno boksovao sa Ivanovićem, dvostrukim prvakom države.

Zapadna tribina stadiona Čair ugostila je oko 5.000 ljudi koji su sa uzbuđenjem uzvikivali ime mladog Nišlije i u drugoj rundi Čelik je meč završio nokautom. Iako je tukao 4 prvaka Evrope i jednog olimpijskog, nikada nije zvanično bio najbolji na “Starom kontinentu”.

Mnoge Nišlije pamte njegov čuveni meč protiv Mate Parlova 1971. na Letnjoj pozornici u niškoj Tvrđavi, koji je navodno gledalo preko 10.000 ljudi.

Iz borbe je kao pobednik izašao Parlov, ali je kasnije i sam u mnogim intervjuima potvrdio da su navijači u pravu i da je u najmanju ruku trebalo da bude nerešeno da je Čelik boksovao bolje i odneo moralnu pobedu – piše Niškafe.
Da je u životu ipak imao i dosta sreće govori podatak da je čak 2 puta dobijao “Sedmicu” na Lotou u staroj Jugoslaviji.

xdragisa-stankovic-foto-facebook-1421656509-609107.jpg.pagespeed.ic.ul-UIYzhak

 

 

 

 

 

Boksovao je 9 sezona kao državni reprezentativac. Prvak SFRJ je bio dva puta.

Čelik je tokom svoje karijere boksovao za dva tada ključna kluba u bivšoj Jugoslaviji, niški Radnički i beogradski Partizan. Dragiša kao bokser amater ima oko 520 mečeva od kojih 512 pobeda, 0 nerešenih i 8 izgubljenih. Ipak, iako je većinu svojih protivnika pobeđivao nokautom, nikada nije bio nokautiran.

(Juznevesti.com)

Podijeli članak: