Kraj školske godine se bliži, roditelji na mukama: Skoro cijela plaća za maturu, dižu se krediti jer…

Vijesti

Maturska groznica će uskoro početi tresti svaku porodicu koja ima đaka završne godine u osnovnoj ili srednjoj školi.. Dok je za učenike to jedan od najvažnijih događaja u životu, kada žele izgledati što elegantnije i ljepše, roditelji su na velikim mukama jer da bi pripremili dijete za maturu, moraju pripremiti cijelo bogatstvo…

Želje maturanata, posebno djevojaka, su zaista velike – haljine, cipele, torbe, šminkanje kod profesionalaca, svečane frizure… a sve to itekako puno košta.

Bogat izbor

Ponuda svečanih haljina i odijela je raznovrsna, trgovci su se potrudili da budući maturanti imaju bogat izbor, a cijene su različite u ovisnosti o kvalitetu, odnosno o mjestu na kojem se kupuje…A kada se sve sabere, ova proslava roditelje košta papreno – za opremanje jednog maturanta potrebna je skoro cijela prosječna plaća.

“Cijene maturskih haljina kreću se od 250 do 550 maraka. Djevojke su se već počele raspitivati o cijenama, a nerijetko nas pitaju i mogu li unajmiti haljinu “ kazali su nam u jednom sarajevskom butiku…Uz haljinu, djevojke traže i torbicu, koja košta od 20 do 100 maraka. Tu su i sandale ili cipele, čija se cijena kreće od 50 do 200 KM, a onda i šminka, frizura…

U kozmetičkim i frizerskim salonima navode da šminkanje maturantica košta od 50 do 100 maraka, a za frizuru je potrebno izdvojiti najmanje 30 KM.Ni opremanje maturanata nije mnogo jeftinije… Za muška odijela potrebno je izdvojiti najmanje 150 maraka. U sarajevskim buticima napominju da za maturante svake godine pripremaju akcijske cijene, ako se odluče za kupovinu kompleta.

Cipele koštaju od 50 do 150 maraka, ali ima i onih koji za njih izdvoje i mnogo više novca.  Priprema osnovaca za maturu nešto je jeftinija, jer većina ih ne kupuje svečano odijelo, već se odlučuje za ležernije kombinacije, poput hlača i jednostavnih košulja.

Proslava u hotelima

Odjeća, frizura i šminka predstavljaju samo dio troškova, jer maturantima treba osigurati i novac za proslavu u restoranima i hotelima… Tako srednjoškolci za proslavu maturske večeri izdvajaju u prosjeku 50 maraka, a u cijenu su uračunati večera i piće.

BROJKE SU

100-550 KM koštaju svečane haljine

150-400 KM cijena odijela

50-200 KM potrebno izdvojiti za cipele

40-100 KM koštaju usluge šminkanja.

AVAZ.BA

Podijeli članak: