KRAJ RATA? Rusija ozvaničila kraj prve faze invazije na Ukrajinu, sada ima ograničen cilj!

Vijesti

Rusko ministarstvo odbrane je saopćilo danas da je prva faza njene vojne operacije generalno završena, te da će se dalje fokusirati na “oslobađanje” ukrajinske istočne regije – Donbas. Ministarstvo odbrane je navelo da separatisti koje podržava Rusija sada kontrolišu 93 posto Luganska i 54 posto Donjecka, samoproglašenih republika na istoku Ukrajine. Lugans i Donjeck zajedno čine regiju Donbas.

“Glavni ciljevi prve faze operacije generalno su ostvareni”, kazao je Sergei Rudskoi, načelnik Glavne operativne uprave ruskog generalštaba tokom brifinga, prenosi Guardian.

U saopćenju se dalje navodi da je Rusija također nagovjestila da se invazija Moskve na Ukrajinu možda okreće ograničenim ciljevima, dodajući da je glavni cilj operacije “oslobađanje” Donbasa.

“Borbeni potencijal Oružanih snaga Ukrajine je znatno smanjen, što omogućava da naše osnovne napore usmjerimo na postizanje glavnog cilja, oslobođenje Donbasa”, saopćili su iz ruskog Ministarstva odbrane. Prošlo je mjesec dana od početka ruske agresiju na Ukrajinu, a Rusija je od tada mijenjala svoje planove, prvobitno iz prostog razloga što se nije nadala jakom otporu koji je pružila Ukrajina.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je ranije izjavio da je “denacifikacija” ukrajinskog rukovodstva, općenito shvaćena kao promjena režima, bila glavna motivacija za invaziju.

Nakon mjesec dana ruske agresije na Ukrajinu ovim saopćenjem čini se da ruske snage posustaju na terenu i fokusiraju se samo na Donbas gdje imaju jaku podršku separatista. Tome u prilog idu i određeni izvještaji s ratišta posljednjih dana koji govore da ukrajinske snage potiskuju Ruse oko Kijeva i Hersona. Zasigurno da je Moskva i pod ogromnim ekonomskim udarom s obzirom na neviđene sankcije koje je Zapad uveo zbog napada na Ukrajinu.

Mnogi građani Rusije protiv su rata, ali njihov glas “guše” sigurnosne snage razbijajući proteste i hapseći demonstrante. Također, Rusi nerado govore o gubicima na terenu, a procjenjuje se da nisu računali na tako snažan otpor Ukrajinaca.

Podijeli članak: