Ko su članovi tima Zelenskog: Od filmskog producenta do proroka kojem Ukrajinci vjeruju!

Vijesti

Iako je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski od početka ruske invazije na ovu državu u prvom planu svih zvaničnika zapadnih zemalja, ali i medija, savjetnici koji čine njegov tim jednako su bitan dio predstavljanja Ukrajine u svijetu. Od početka ruske invazije na Ukrajinu, u javnosti se, osim predsjednika Zelenskog, pojavljuje i niz drugih zvaničnika koji svakodnevno javnost i svjetske zvaničnike obavještavaju o brojnim aktivnostima ukrajinske vojske i političkog rukovodstva.

Iako se u mirnodopskim uslovima imena savjetnika i drugih “stručnih eksperata” teško pamte, rat u Ukrajini promijenio je i način razmišljanja pa su tako imena poput Andrija Jarmaka, Mihajla Podoljaka, Oleksija Reznikova i drugih ukrajinskih zvaničnika i savjetnika Volodimira Zelenskog postala mnogo popularnija od očekivanog.

Ko su ljudi koji čine tim Zelenskog?

Prvi čovjek uz ukrajinskog predsjednika je ujedno i šef njegovog kabineta. Andrij Jermak do sada se nekoliko puta pojavljivao u javnosti, ali znatno manje u odnosu na neke druge ukrajinske zvaničnike.

Međutim, u odnosima između Zelenskog i Jermaka naročito je zanimljiva njihova prošlost. Ukoliko su do sada nastupi Volodimira Zelenskog u javnosti i pred brojnim parlamentima zapadnih zemalja izgledali kao scene iz filmova vrhunske produkcije, to nije slučajnost.

Naime, Jermak i Zelenski su se upravo sprijateljili na snimanju filma. Šef Ureda ukrajinskog predsjednika prije invazije Rusije na ovu zemlju radio je kao tv i filmski producent, a ujedno je bio i vlasnik producentske kuće Garnet International Media Group.

“Poznat je po radu na sportskoj drami ‘The Fight Rules’ i kriminalističkom trileru ‘The Line’. Kada je riječ o njegovom odnosu sa Zelenskom, ovaj advokat po struci i pravni stručnjak za autorska prava pomogao je politički neiskusnom glumcu da dođe do iznenađujuće pobjede na predsjedničkim izborima 2019. godine. Danas se Jarmak smatra drugim najvažnijim čovjekom u državi. Ima dobre kontakte u Moskvi i učestvuje u pregovorima o okončanju rata”, piše austrijski list Der Standard.

Mihajlo Podoljak – čovjek za sve vrste kriza

Nakon svake do sada održane runde pregovora između Ukrajine i Rusije, prva osoba koja bi se obraćala medijima i govorila o stavovima ukrajinske delegacije bio je Mihajlo Podoljak.

“Podoljak je devedesetih studirao medicinu u Minsku, a zatim radio kao novinar za nekoliko bjeloruskih listova koji su kritikovali režim. On tačno zna šta radi. Ovaj 50-godišnjak se smatra glavnim umom herojske sage o ukrajinskom predsjedniku”, navodi se.

Oleksij Reznikov- od Eurosonga do fronta

Ministar odbrane Ukrajine Oleksij Reznikov svoj život prije pet godina vjerovatno je zamišljao potpuno drugačije. Čovjek koji je 2017. godine bio u organizacijskom odboru za pripremu Eurosonga u Kijevu, pet godina kasnije postao je osoba koja obilazi prve linije fronta.

“U svakodnevnom radu Reznikova više nema ni traga od ljubavi, mira i sreće. Tokom svoje političke karijere, ministar odbrane je uvijek pokazivao istančan osjećaj da bude na pravom mjestu u pravo vrijeme. Kada god bi se Ukrajina našla na prekretnici, Resnikov je bio tu da donese odluku. Baš kao i Podoljak, Reznikov je dio pregovaračkog tima Ukrajine”, piše austrijski list.

Irina Vereščuk – oficirka sa osjećajem za PR

Jedina žena u najužem krugu savjetnika Volodimira Zelenskog  zamjenica je premijera Irina Vereščuk. Iako bi se moglo pomisliti kako Vereščuk nema mnogo iskustva u upravljanju u kriznim situacijama, činjenica je kako ova 42-godišnjakinja zapravo ima više vojnog iskustva od svih drugih članova tima ukrajinskog predsjednika.

“Služila je u ukrajinskoj vojsci pet godina, a napustila je vojsku u činu oficira. Nakon studija prava na Vojnoj akademiji u Lavovu, Vereščuk je karijeru počela u lokalnoj politici, a na kraju je postala i gradonačelnica rodnog grada Rava-Ruska koji se nalazi na granici s Poljskom”, navodi se.Baš kao i ostali članovi tima Volodimira Zelenskog, za Vereščuk se ističe kako vrlo dobro koristi PR mehanizme u ratnim okolnostima u Ukrajini.

Oleksij Arestovič – “prorok” kojem Ukrajinci vjeruju

Prije tri godine, kada su mnogi visokorangirani političari i generali ukrajinske vojske govorili kako je ruska invazija na Ukrajinu nemoguća, tada mladi vojni analitičar Oleksij Arestovič je govorio potpuno suprotno.

“Rusija će napasti Ukrajinu, opkoliti Kijev, uspostaviti kopneni koridor od Krima do Donbasa i osvojiti gradove na tom predjelu”, rekao je Arestovič prije tri godine. Naravno, kada se stvari posmatraju iz današnje perspektive, tvrdnje Arestoviča bile su potpuno tačne.

“Ovaj 46-godišnjak, koji je od 2020. godine postao i savjetnik predsjednika, jedna je od najvažnijih ličnosti u zemlji i svijetu. Novinari drže do svake riječi Arestoviča koji svakodnevno analizira situaciju i daje pretpostavke za dalji tok rata u Ukrajini”, piše Der Standard.

Prije nekoliko dana, Arestovič je ponovno govorio o mogućem okončanju sukoba u Ukrajini te je naglasio kako bi se to moglo desiti već krajem aprila.”Arestovič je predvidio da bi se ‘aktivni’ agresivni rat Rusije mogao okončati već krajem aprila. Za nadati se da će i ovoga puta biti u pravu”, navodi austrijski list u tekstu.

Podijeli članak: