KATASTROFA: Dali pogrešnu krv – pacijent se bori za život

Vijesti

Pacijent V. V. (30) je primio prekjuče na Klinici za gastroenterologiju pogrešnu transfuziju, zbog čega je u teškom zdravstvenom stanju.

Zavod za transfuziju je opomenom, sa najavom otkaza, kaznio samo tehničara Dejana Radosavljevića
Lekari i tehničari niškog Zavoda za transfuziju krvi za pacijenta su pripremili dve plazme krvne grupe B, iako je on krvna grupa A.
” Ovo je katastrofalna greška dr Predraga Đorđevića i medicinskih tehničara Dejana Radosavljevića i Jova Grubača. To je nešto najgore što može da se dogodi u lečenju pacijenata. Mladić je životno ugrožen, sada ima tešku upalu pluća. Više mu se ne rade plazmafereze. Radi se o pacijentu koji boluje od hepatitisa, kod koga su se radile procedure plazmafereze, i za njega smo tražili zamrznutu svežu plazmu. Zato smo morali da mu damo plazmu koja je trebalo da mu poboljša koagulaciju. Međutim, dežurni doktor iz Zavoda nam je izdao plazmu bez kria u kojoj uopšte nema činioca koagulacije. Kad smo pozvali dežurnog doktora Đorđevića i rekli mu da je pripremio pogrešnu plazmu, on je došao do Gastro-klinike i rekao kako je sve u redu ” navodi grupa lekara KC u Nišu.  Direktorka Zavoda za transfuziju dr Vesna Knežević odbacuje ove optužbe i tvrdi „da se radi o grešci koja nije ugrozila život pacijentu“.
“Tačno je da je došlo do greške i zato je opomenom, sa najavom otkaza, kažnjen tehničar Radosavljević. Međutim, iako je pacijent primio plazmu krvne grupe B, a on je krvna grupa A, to nije ništa opasno. U toj količini plazme ima jako malo antitela i to ne može da bude opasnost, rizik i da pravi komplikacije. Da je primio eritrocite, to bi moglo da bude kobno. S druge strane, zašto lekari sa Gastro-klinike nisu proverili koju plazmu daju svom pacijentu – pita doktorka Knežević i dodaje da nije tačno da na bilo koji način štiti Đorđevića i Grubača.  – Kako ja mogu da ih zaštitim od zdravstvene ispekcije i vanrednog stručnog nadzora “govori dr Vesna Knežević.
Direktorka štiti lekara
Lekari KC u Nišu tvrde da su pokušali da na ovaj propust upozore direktorku Zavoda dr Vesnu Knežević.
“Rekla nam je da sve zna, i da nije ništa strašno. Opet je zaštitila dr Đorđevića i tehničara Jova Grubača. Jedino je opomenom kažnjen tehničar Radosavljević, iako je on izdao jednu plazmu B. Ali, on nema leđa i morao je da bude jedini krivac “konstatuju zabrinuti doktori.
Piše:Blic Online

 

 

Podijeli članak: