Kako završavaju Putinovi protivnici: Otrovan ukrajinski predsjednik koji se nije…

Vijesti

Koliko je zapravo  pogibeljno biti predsjednik Ukrajine ako ne vodiš politiku po volji Kremlja, brutalno pokazuje primjer sadašnjeg ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog koji je trenutno ruska meta broj 1. Ukrajinski tajnik za nacionalnu sigurnost i odbranu je potvrdio  kako su prošle sedmice osujećena čak tri atentata na Zelenskoga, a Times je nedavno objavio da su tu zadaću dobili plaćenici iz poznate Wagner grupe i čečenski specijalci.

I prije Zelenskog mnogi proeuropski nastrojeni ukrajinski dužnosnici su prolazili teška iskušenja, a posebno je to bilo vidljivo u slučaju predsjednika Viktora Juščenka koji je prije osamnaest godina otrovan na večeri tokom predsjedničke kampanje. Niz okolnosti ni do danas oko tog trovanja nije razjašnjeno. Dokazi, odnosno epruvete izvađene Juščenkove krvi su zauvijek nestale, a slučaj je kasnije eksploatiran i za međusobne političke obračune čak i unutar Narančaste koalicije, piše Slobodna Dalmacija.

Skandal se desio u predsjedničkoj kampanji 2004. u kojoj je Juščenko doživljavan kao prozapadni kandidat, a protiv njega se natjecao proruski političar Viktor Janukovič. Nakon što je na izborima izgubio od režimskoga kandidata Janukoviča, došlo je do masovnih protesta građana kasnije nazvanih Narančasta revolucija. Vrhovni sud je, zbog neregularnosti, poništio rezultate predsjedničkih izbora, te je nakon ponovljenoga drugoga kruga Juščenko ipak postao predsjednik Ukrajine. Zanimljivo je, kako je upravo sadašnji ministar odbrane Oleksij Jurijevič Reznikov, koji je bio poznati advokat, tada zastupao Juščenka pred Vrhovnim sudom.

U više navrata, Juščenko je govorio kako je njegovu likvidaciju naručila Moskva jer je pokušavao Ukrajinu približiti Europi. Za Sky News je prije četiri godine u kijevskom uredu kazao:

“Ne sumnjam da je upravo Rusija odgovorna za taj napad”.

Okus metala
Kad je 2018. godine u Salisburyju otrovan i dvostruki špijun Sergej Skripal, za što su Britanci okrivili Ruse i njihovog vođu Vladimira Putina, u opširnom intervjuu za BBC, Juščenko se također prisjetio svoje kalvarije i tada apelirao na Europu da se probudi i shvati kakva prijetnja dolazi iz Rusije.

“Tvoje usne i lice imaju okus po metalu, rekla mi je supruga te večeri kada sam došao kući”, kazao je tada Juščenko.

Supruga je osjetila nekakvu kemikaliju i budući on nije uzimao nikakve lijekove, pitala ga je šta je to, a on je odmahnuo rukom i odgovorio kako je pojeo vrlo masnu hranu. Već te noći bilo mu je zlo, ali je mislio da je riječ samo o reakciji na pokvarenu hranu.

“Bio sam na večeri sa šefom ukrajinske tajne službe i njegovom desnom rukom. Otrov je stavljen na moju rižu, a najgori simptomi pojavili su se tokom puta u Austriju”, prisjetio se on. Dva dana nakon večere glava mu je otekla i potpuno se izobličila. Strašna bol se počela širiti po cijelom tijelu, a po koži su se pojavili gnojni simptomi upalnih procesa.

Koža mu je bila prepuna velikih akni, a ten posivio. Dugo se liječio u Švicarskoj, a prošao je i niz operacija. Prema nalazima je imao 50.000 puta veću količini dioksina u krvi od prosječnog čovjeka, a i supstrat je bio tako čist pa je zaključeno kako je napravljen u laboratoriju.

“Žao mi je što države Europe nisu istinski solidarne jedna s drugom, pa da se suprotstave srednjovjekovnim ruskim metodama”, govorio je Juščenko. Njegovi protivici tvrdili su da je za njegovo užasno zdravstveno stanje kriva loša hrana i puno alkohola, te da je toksikološki nalaz lažiran. Tokom istrage trovanja, Larisa Čeredničenko, tadašnja zapovjednica Odjela nadzora kriminalnih istraga u Uredu ukrajinskog državnog tužioca tvrdila je da Juščenko nije bio otrovan nego da je njegova krv poslana u SAD gdje je ubačen dioksin i tek nakon toga vraćena u austrijsku kliniku na analizu.

Juščenko je pak optuživao Rusiju kako sabotira istragu o trovanju odbijanjem da izruči neke od mogućih osumnjičenika te zamjerao što ne žele dostaviti uzorke dioksina na testiranje. Otrov koji je pronađen u Juščenkovom tijelu proizvodi se u samo nekoliko zemalja, među kojima je i Rusija.

Dioksini u blažim koncentracijama lice otrovanog čovjeka pretvaraju u fizionomiju kroničnog alkoholičara, ono izgleda podbuhlo s ispucanim kapilarama. Neki strani mediji su navodili kako je upravo to bio cilj trovačima – ne smrt, nego eliminacija Juščenka iz izborne utrke budući je njegov izgled ostavljao dojam teškog alkoholičara, a zdravstvene smetnje otežavale normalan rad. Dobio je pepeljastu, gotovo crnu boju lica, a otrovna supstancija izazvala je jake grčeve u trbuhu i nesanicu, što je potkrijepljeno nalazima iz bečke bolnice Rudolfinerhaus.

Dok je bio predsjednik Juščenko je dvaput raspustio parlament, jednom uspješno, a 2008. bezuspješno. Zbog sukoba s Julijom Tymošenko, katastrofalne ekonomske situacije i neispunjenih očekivanja građana izgubio je na predsjedničkim izborima 2010. godine, kad ga je nasljedio – Viktor Janukovič. Trovanja, bježanja iz zemlje, korupcija, zatvori, revolucije… obilježilo je to vladavinu gotovo svih predsjednika od neovisnosti Ukrajine, kojih je dosad bilo šest.

Podijeli članak: