Jerko Ivanković Lijanović osuđen na devet godina zatvora!!Nakon osude je…

Vijesti

Jerko Ivanković Lijanović bivši federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva pred Kantonalnim sudom u Tuzli je danas osuđen na kaznu zatvora u trajanju od devet godina…Lijanovića je Vijeće Kantonalnog suda u Tuzli na čelu s predsjedavajućom sutkinjom Vildanom Helić osudilo za zloupotrebu položaja i ovlasti, a u vezi s nezakonitostima prilikom dodjele poticaja poljoprivrednicima na području Tuzle i Federacije BiH u vremenskom periodu trajanja od 2011. do kraja 2014. godine.

U optužnici uz nekadašnjeg ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH je kao saučesnik naveden i njegov savjetnik Stipe Šakić, kojeg je Vijeće Kantonalnog suda u Tuzli osudilo na zatvorsku kaznu u trajanju od godinu uz novčanu kaznu od 18.000 KM. Inače, sudski postupak u ovom predmetu počeo je u maju 2016. godine, a Lijanović je optužen da je budžet FBiH oštetio za više od 817.000 KM, tako što je uslovljavao poljoprivrednike u FBiH da 50 posto od iznosa podsticaja koji im bude dodijeljen moraju davati njegovoj kriminalnoj grupi koju je organizirao…

Tokom suđenja priloženi su brojni materijalni dokazi, a saslušan je i veliki broj svjedoka Tužilaštva TK, među kojima su bili i pripadnici Lijanovićeve kriminalne grupe i članovi Narodne stranke Radom za Boljitak.Riječ je,naime, o nekadašnjem zastupniku u Skupštini TK Mersedu Šerifoviću, bivšem Lijanovićevom savjetniku Suadu Čamdžiću i nekadašnjem ministru poljoprivrede TK Edinu Ajanoviću.

Oni su također bili optuženi u ovom predmetu, ali su nakon potpisivanja sporazuma o priznanju krivice Šerifović i Čamdžić osuđeni na po dvije i po godine zatvora, dok je Ajanović osuđen na godinu dana zatvorske kazne.Bivši ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Jerko Ivanković Lijanović u sudskom postupku je negirao krivicu.

klix

Podijeli članak: