JEDVA IZVUKLI ŽIVU GLAVU: Pokušaj ubistva predsjednika i premijera Ukrajine!

Vijesti

Viši savjetnik ukrajinskog ministra obrane je kazao za CNN da je ozloglašena ruska vojna skupina Wagner bila umiješana u navodnu zavjeru za atentat na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i premijera Denisa Šmihala.

“Htjeli su ubiti vodstvo Ukrajine: našeg predsjednika i premijera. To je bio cilj i nekoliko njih je poslano u Ukrajinu bez ikakvog uspjeha”, kazao je Markian Lubkivskij, savjetnik ukrajinskog ministra obrane. Lubkivskij je rekao da su zavjeru potvrdile ukrajinska obavještajna služba i specijalne snage zadužene za zaštitu Zelenskog.

“Svi ti dokumenti i potrebni dokazi bit će predočeni Međunarodnom sudu”, kazao je dodajući da ne može otkriti više iz operativnih razloga. CNN nije mogao samostalno potvrditi te tvrdnje. Skupina Wagner je prvi put  dospjela u javnost tijekom ruske invazije na istočnu Ukrajinu 2014. Od tada su neovisna istraživanja i istrage CNN-a otkrile da je privatni vojni izvođač djelovao u Siriji i više zemalja u Africi. Američki dužnosnici i organi za zaštitu ljudskih prava optužili su ih za kontinuirano kršenje ljudskih prava.

Smatra se da je grupa povezana s Jevgenijem Prigožinom, oligarhom koji je toliko blizak Kremlju da je poznat kao Putinov “chef”. Kremlj je više puta zanijekao bilo kakve veze s tom grupom. Prigožin poriče bilo kakvu umiješanost u skupinu Wagner. Britanija je prije dva dana postala posljednja zemlja koja je sankcionirala skupinu Wagner.

Lubkivskij govori da je ukrajinska obavještajna služba pratila skupinu unutar i izvan Ukrajine i da je nekoliko Wagnerovih operativaca ubijeno unutar zemlje. Identificirani su po njihovim jedinstvenim identifikacijskim oznakama.

Zelenskij je više puta objavio da će ostati u Ukrajini kako bi vodio obranu zemlje tijekom rata, koji je sada već ušao u drugi mjesec trajanja.

“Moral vojske je vrlo visok jer je naš predsjednik u Kijevu, naš premijer i parlament su ovdje. Ovo je vrlo važno za podršku ljudima na terenu, za podršku ukrajinskoj vojsci i ovo je vrlo dobar signal međunarodnoj zajednici”, kazao je Lubkivskij.

.

Podijeli članak: