Izetbegović poručio da je Dejton luđačka košulja! Njemačka podržava Bakirovu…

Vijesti

“Dejtonski sporazum je luđačka košulja”, poručio je Bakir Izetbegović, lider SDA za N1, kritizirajući pritom posljednje stavove Gabriela Escobara, posebni izaslanik američke vlade za Zapadni Balkan kako se o građanskoj Bosni i Hercegovini može govoriti tek nakon punopravnog članstva u Evropskoj uniji.

Izetbegović, ipak, tvrdi kako to nije stav SAD-a. S druge strane, Milorad Dodik, lider SNSD-a i HNS, gotovo istovremeno, optužuju Izetbegovića za rušenje Dejtonskog sporazuma, garanta stabilnosti i funkcionalnosti BiH.

Ono što govori Gabriel Escobar, ne može biti politika SAD-a, uvjeren je Bakir Izetbegović. Escobarovo viđenje situacije u BiH je neutemeljeno. Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan, nije u pravu kada kaže “Dejton nije problem”, jer jeste, stava je prvi čovjek SDA.

“Dejtonski mirovni sporazum je luđačka košulja na rukama patritotski i proevropski orijentirane većine. Sputava glavnu snagu u BiH. 58 posto ruku je probosanskih stranaka, tradicionalno bošnjačkih, koje su za stabilnost, mir, protiv kriza, za evropski i NATO put. I tih 58 posto Dejton gura u 1/3. Dejtonski sporazum je omogućio aparthejd i Dodiku i otvorio šansu da radi to što radi. Da se to pretvori u realnom životu u srpski entitet, da Bošnjaci i Hrvati žive u agoniji koja traje decenijama. Dao u šake jednoj grupi okupljenoj oko HNS, koja ima 150.000 glasova, da bude jednaka kao grupacija koja ima pet-šest puta više glasova”, rekao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Uz to je najavio kako pregovora o izbornoj reformi u narednim sedmicama neće biti. Besmisleni su pred izbore. Negoduje zbog formata u kojem diplomate zatvaraju njega i Čovića, a zanemaruju ostale političke stranke. Na Izetbegovićev istup vrlo brzo reagovao je HNS, optuživši ga za rušenje Dejtona, te dajući punu podršku izaslaniku Escobaru.

“Posljednji medijski istupi gospodina Izetbegovića su otvoreni napad i pokušaj rušenja Daytonskog mirovnog sporazuma. Tri konstitutivna naroda i njihova legitimna politička volja su izvor suverenosti, stabilnosti i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine”, naveli su iz HNS-a.

Istovremeno s HNS-om, Izetbegoviću odgovara i Milorad Dodik. On misli da je aparthejd u Federaciji BiH što se tiče Srba. Dok traje unutrašnja rasprava o tome je li Dejton luđačka košulja ili garant mira – iz Bundestaga jučer poziv na Dejton 2, ali još jači poziv na sankcije Miloradu Dodiku.

“Zanimljivo je da su mnogi veoma ostrašćeni u Bundestagu u napadima na RS i njene političare. Ista ona Njemačka koja je 1941. godine poslala Nijemce, koji su asistirali Ustašama da pobiju milion ljudi na ovim prostorima, sada najavljuje da će ovdje doći njihove oružane snage. Njihove oružane snage ovdje ne trebaju, nisu dobrodošle i ne mogu ovdje doći bez odluke Predsjedništva BiH. Ni u kojem aranžmanu ne mogu doći ovdje bez odluke Predsjedništva”, naglasio je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

A sankcije su sve izvjesnije, i mogle bi ići na štetu ne samo Dodiku i saradnicima, nego građanima. O tome je za N1 govorio europarlamentarac Dietmar Koester.

“Napravili smo prvi korak u tom pravcu. Na primjer, Komisija će obustaviti investicioni program za Republiku Srpsku u iznosu od 600 miliona eura. Ovo je važan korak. A radi se o angažmanu Socijaldemokrata ovdje u Evropskom parlamentu, a dalje – njemačka ministrica razvoja najavila je da će obustaviti projekat u iznosu od 105 miliona eura za RS, sve dok se sve secesionističke aktivnoste na obustave”, poručio je Dietmar Koester, EU parlamentarac.

I glavni izvjestilac Bundestaga za BiH, Adis Ahmetović, sinoć je za N1 izjavio kako visoki predstavnik, Christian Schmidt, ima 120 posto podršku ove njemačke institucije da djeluje protiv političara poput Dodika koji rade na cijepanju države.

 

Podijeli članak: