Izdali hitnu naredbu: Rusi se spremaju na masovne gubitke: “Šaljite nam doktore”

Vijesti

Britanski ITV News je objavio primjerak dokumenta koji je, kako navode, u subotu izdalo rusko Ministarstvo zdravstva, a koji sugerira da Moskva očekuje ‘ozbiljnu medicinsku situaciju’ zbog koje će biti potreban angažman doktora iz svih dijelova države, prenosi Jutarnji list. Kako javlja urednica vijesti ITV Newsa Emma Burrows, iz dokumenta iščitava se da je svim medicinskim ustanovama naređeno da smjesta dostave podatke o osoblju koje su spremni staviti na raspolaganje. Dokument je datiran s 25. februara, a potpisuje ga zamjenik ministra zdravstva.

Prema faksimilu dokumenta koji je objavila Burrows, od medicinskih ustanova se traži da budu spremne za ‘promptno uključivanje u aktivnosti usmjerene na spašavanje života i zaštitu zdravlja ljudi u Rusiji’. Zatraženo je da u Ministarstvo zdravstva pošalju popise raspoloživog osoblja, uključujući ‘medicinske specijaliste i tehničare’, a zahtijevaju se njihova imena i prezimena, mjesta na kojima rade, nazivi radnih mjesta i podaci o kontaktu. U dokumentu se navodi da će osoblje biti raspoređeno “negdje” te da će im biti ponuđena naknada za putne troškove i smještaj kao i dnevnice.

U dopisu se još navodi navodi podulja lista stručnjaka koje Ministarstvo zdravstva traži. Među njima su traumatolozi, kardiolozi, maksilofacijalni kirurzi, anesteziolozi, radiolozi, medicinski tehničari, infektolozi…

Iz dopisa jasno je da Ministarstvo zdravstva očekuje neki veći medicinski događaj, a novinarka Burrows govori da joj je nekoliko liječnika potvrdilo da su vidjeli dokument kao i da su tokom subote održavani sastanci na kojima im je poručeno da “budu u pripravnosti”.

“Rečeno mi je da je ovo krajnje neuobičajeno, gotovo bez presedana.”

Nakon što je vidio dokument, ukrajinski vojni dužnosnik mi je kazao da bi ovo mogla biti naznaka da Rusi skupljaju liječnike da pomažu većem broju ranjenika u invaziji na Ukrajinu”, napisala je novinarka Burrows.

“Ovaj dopis jasno pokazuje da Rusi nisu očekivali takav nivo otpora i gubitaka. Htjeli su izvjesti blitzkrieg koji je dosad već trebao biti manje- ili više gotov, ali još su daleko od ostvarenja svojih ciljeva”, kazao je spomenuti ukrajinski vojni dužnosnik.

Istovremeno, britanski Mirror u subotu je navečer, pozivajući se na obavještajne izvore, objavio da su Rusi spremni izgubiti do čak 50.000 vojnika.

Podijeli članak: