ITALIJA! Preminulo još pet ljekara: “Očajnički trebamo doktore i medicinske sestre”

Vijesti

Još pet ljekara je nažalost preminulo od virusa COVID-19 u Lombardiji, čime se tragičan danak među osobama u bijelom povećan na 13 smrtno stradalih, prenosi državna agencija Ansa.

Posljednje žrtve su Luigi Ablondi, bivši generalni direktor bolnice Crema, Giuseppe Finzi, bolnički ljekar iz Cremone, Antonino Buttafuoco, ljekar opće prakse iz Bergama, Giuseppe Lanati, pulmolog iz Coma, i porodični ljekar Luigi Frusciante iz Coma.  Popis smrtnih slučajeva među ljekarima nažalost se stalno ažurira.

“Očajnički su nam potrebne medicinske sestre i ljekari, kao i ventilacijski uređaji i lična zaštitna oprema”, dramatičnim apelom se obratio Stefano Fagiuoli, direktor odjeljenja za medicinu bolnice Papa Giovanni XXIII u Bergamu.

“Naše osoblje, ljekari i medicinske sestre rade danonoćno sati u borbi protiv ove nevjerovatne situacije. Ne znamo do kada će ta pandemija trajati. Imam dvije poruke. Prva je za stanovništvo: Molim vas ostanite kod kuće. Druga je za medicinske radnike da se jave jer nam je pomoć neophodna”, kazao je Fagiuoli.

Podijeli članak: