“Imala sam temperaturu 39,5, a onda mi je šećer skočio na 24”. Marta (18) je pobedila korona virus, ovo je NJENA PORUKA VAMA

Vijesti

“Odlično sam, nemam nikakve tegobe. Bila sam dobro i svih prethodnih dana i od početka bolesti super sam sam se osećala. Trenutno sam kod kuće i jako mi je lepo, bolje naravno nego u bolnici. Ali, svi se čuvajte, nosite maske i rukavice. Ko će da nas čuva, ako ne mi sami”.

Ovako priču počinje mlada Kikinđanka Marta Katai (18) koja je na svu sreću uspela pobediti korona virus i u utorak popodne, posle šest dana, iz Kliničkog centra u Novom Sadu otišla je na kućno lečenje.

Ona je bila najmlađi pacijent u ovoj ustanovi, a njena pobeda i uspeh lekara još su i veći imajući u vidu da je Marta već deset godina dijabetičar…

O tome gde se mogla zaraziti nije do kraja svesna, a lekari su joj kazali da je zbog oslabljenog imuniteta bilo dovoljno da prođe pored nekoga ko ima virus, navode “Novosti”.

“Pretprošle srede sam sa školom bila na izletu u Beogradu. Posetili smo Skupštinu, šetali gradom, išli u kafiće. Imali smo dosta vremena i bili na više različitih mesta. Dovoljno je bilo da se neko na ulici u prolazu nakašljao pored mene”  govori ova devojka.

Marta je i detaljno opisala kako se odvijao i najdramatičniji dan u njenom životu:

“U ponedeljak uveče sam dobila temperaturu 39,5. Nisam posumnjala na koronu. Otišla sam u Hitnu službu, dobila injekciju i temperatura je spala. Ujutru je moj pedijatar poslao Hitnu službu i odveli su me na snimanje pluća… Zbog visokog šećera 24,9 zadržana sam na Infektivnom odeljenju kikindske bolnice. Sutradan su mi radili test i saopštili da sam pozitivna na korona virus. Bio je to šok. Kao da su sve lađe potonule” govori pobednica koja kaže da “Kikinda ipak nije srpski Vuhan”.

I pored gorkog saznanja, dobro se osećala. U toku celog lečenja bila je dobrog opšteg stanja.

 ” Svakodnevno su mi radili analize. Tri puta sam snimala pluća i sve je bilo u redu. Nalazi šećera su mi odlični” govori Marta.

Bolest ovu devojku jeste šokirala, ali samo na tren. Ni u čemu nije pokolebana, optimistična je i vedra. Marta je maturant na smeru arhitektonski tehničar, umetnička je duša. Član je dečjeg pozorišta “Lane” i sledeća pobeda koju najavljuje je upis na akademiju.

“Srce mi se paralo dok sam slušala njen uzrujani glasić”

Sa suzama radosnicama su Silvija Katai (43) i njen suprug Saša (47) u mađarskom mestu Dunakiliti dočekali vest da je njihova mezimica Marta (18) puštena iz Novog Sada na kućno lečenje.

“Verujte, suprugu i meni je bilo neizdrživo. Sama pomisao da smo toliko daleko od deteta, cepala je naša srca. Znali smo da ne možemo da se zaputimo u Srbiju, jer bismo morali da budemo u karantinu. Mogu da zamislim kako je bilo Marti. Srce mi se paralo dok sam slušala njen uzrujani glasić. Posebno se uplašila kad su kraj nje smestili jednu baku, koju su priključili na respirator. Sa njom smo se čuli neposredno nakon što je doktorka juče rekla da može da se vrati na kućno lečenje i u izolaciju” govori uzbuđenim glasom Silvija za Gradski onlajn.

Tu nije bio kraj…

3Od kad se sve ovo desilo, skoro da oka nismo sklopili. Ne znam ni kako smo supug i ja radili. Svih ovih dana, Marta je bila raspoložena, a prema njoj su, kako nam je rekli, svi medicinski radnici bili izuzetno fini. Hvala im od srca na tome… Hvala i našoj doktorici Aleksandri u Kikindi. Hvala svima u našoj i novosadskoj bolnici, članovima Dečjeg pozorišta “Lane”, a najviše porodici Nikolin. Marta je već 10 godina dijabetičar. Ona koristi insulinsku pumpu i zna da se nosi sa dijabetesom. Marta je sad u Kikindi sa bakom i sestrićem.#

Svi su u izolaciji, ali je svako od njih troje odvojen. Sve joj je, kako govori, lepše i lakše nakon što se vratila svojoj kući. Ruke su joj izbockane, ali će i to proći.

Podijeli članak: